De was laten drogen in huis is een risico voor de gezondheid

Artsen hebben gewaarschuwd dat het laten drogen van was in huis een serieus gezondheidsrisico kan veroorzaken voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of ernstige vorm van astma.

Kleren die liggen te drogen op droogrekken of een warme radiator kunnen het vochtgehalte in de woning verhogen met 30%. Dat zorgt ervoor dat de omgeving ideaal wordt voor schimmels. Experts maken zich vooral zorgen om een schimmelspoor die longinfecties kan veroorzaken.

Een lading natte was bevat twee liter waren en terwijl de was ligt te drogen komt dit water vrij in de kamer. De meeste mensen hebben geen last van schimmelsporen en zullen er dan ook geen hinder van ondervinden, maar voor mensen met een zwak immuunsysteem of een ernstige vorm van astma kan het leiden tot hoestaanvallen of pulmonale aspergillose, een aandoening die onherstelbare schade aan de longen toebrengt en zelfs dodelijk kan zijn.

Artsen adviseren dus om natte was buiten te drogen, in de droogkast te stoppen of in een goed geventileerde ruimte buiten de slaapkamer en andere leefruimtes te laten drogen.