Waarom we rouwen om overleden tv-personages

Deze zondag was er de midseason finale van seizoen 5 van The Walking Dead. Als het woord finale er staat, dan wil dat bij de succesreeks van AMC zeggen dat het allemaal nog een stuk heftiger wordt, het bloed van de muren druipt en er ten minste één van onze favoriete personages de pijp uit gaat.

Wie het deze keer is, zullen we hier niet verklappen. Wat we wel kunnen verklappen is dat er een spoiler stond op de Facebookpagina van de reeks tot groot ongenoegen van veel fans.

The Walking Dead staat erom bekend om haar publiek gedurende het seizoen in slaap te wiegen. Je begint je comfortabel te voelen in de wereld vol zombies en kannibalen. Je beseft dat het eigenlijk allemaal zo erg niet is en wanneer je dat bedenkt, wordt er plots iemand op gruwelijke wijze vermoord en stort dat hele idee als een kaartenhuisje in elkaar.

Ook in de aflevering van 30 november werden kijkers in een hinderlaag gelokt en geconfronteerd met de dood van één van de hoofdpersonages die door het grote publiek zeer geliefd was. De tragische scène werd nog erger toen de reacties van Daryl en Maggie warden getoond. Beide personages die bekend staan om hun harde karakter, stortten in en daarnaar kijken is gewoonweg hartverscheurend. Wellicht nog erger dan de dood van het personage zelf.

In Talking Dead, ging schrijver en producer Robert Kirkman dieper in op het moeilijke beslissingsproces dat je door moet maken wanneer je besluit een personage uit de serie te schrijven. “De dood van een personage is niet gewoon het verwijderen van dat personage uit het verhaal. Het neemt de acteur ook uit de tv-familie waarmee hij al jarenlang gewerkt heeft.”

“De dood van een geliefd personage is natuurlijk tragisch, maar maakt ook de weg vrij om de andere personages verder te ontwikkelen.”

Als kijkers en fans van de show is het ook niet gemakkelijk om om te gaan met de dood van een geliefd personage. “Wanneer een gehaat personage sterft, voelt dat voor kijkers als een gezamenlijke overwinning. Ze juichen en geven elkaar een high-five.” Denk maar aan de dood van The Governor in seizoen vier van The Walking Dead of de dood van King Joffrey in Game of Thrones. In beide gevallen werd het uitgebreid gevierd op internet.

Maar wanneer een geliefd personage sterft, ervaren de kijkers een eigen natuurlijk verdriet, maar worden ze ook nog geconfronteerd met het verdriet van de andere personages van de show. We hebben lief en leed gedeeld met het overleden personage en we zagen het zichzelf ontwikkelen gedurende een lange tijd.

Uiteindelijk is deze achtbaan van emoties een onderdeel van de reden waarom we houden van deze serie. We waarderen de catharsis die wordt geleverd met tragedie. We staan onszelf toe om te rouwen om de dood van onze favoriete personages omdat het ons het gevoel geeft dat we deel uitmaken van iets dat groter is dan wijzelf.