Een kijkje achter de schermen bij The Hobbit: The Desolation of Smaug

De Extended Edition van The Hobbit: The Desolation of Smaug ligt sinds 12 november in de winkelrekken op Blu-ray, 3D Blu-ray en dvd dus leek het ons een prima idee om eens een kijkje achter de schermen te nemen. In zo’n gigantische filmproductie kruipt heel wat werk. Of het nu gaat om sets, regiedirecties of acteerprestaties, er komt altijd heel wat bij kijken om zo’n prachtig universum in beeld te brengen. De onderstaande filmpjes gunnen je alvast een glimp van hoe het eraan toe ging op de set van The Desolation of Smaug.

Wie dacht dat Benedict Cumberbatch eventjes achter een microfoon moest staan voor zijn stemwerk als Smaug vergist zich. De Britse acteur moest zich met behulp van motion capture inleven in de huid van Smaug. Dat betekende ook dat hij, net als de draak, over de grond moest rondkruipen en vervaarlijk met zijn hoofd moest draaien. Benedict Cumberbatch wou op die manier Smaug extra persoonlijkheid geven en dat lijkt zeker gelukt.

Hier zie je hoe Peter Jackson instructies geeft aan Lee Pace om in de rol van de elvenkoning Thandruil te kruipen. “Elven zijn de superkracht die verantwoordelijk is voor orde en balans in de wereld. Je moet je inbeelden dat je voor die ene natie staat (in dit geval de dwergen) die altijd zijn eigen zin doet”, geeft Jackson mee aan Pace. “Zoals Nieuw-Zeeland dus”, grapt Pace tegen de Nieuw-Zeelandse regisseur.

Om de fantastische wereld die J.R.R. Tolkien creëerde volledig tot zijn recht te laten komen, moet er heel wat aandacht besteed worden aan de sets. Dat was weer het geval in The Desolation of Smaug, zeker in de kamer van de Master of Laketown. Op die set stonden duizenden magnifieke boeken, waaronder echte grootboekrekeningen van een bank in Wellington, die meer dan honderd jaar oud zijn. Ryan Gage, die Alfrid vertolkt, zegt dat je uren in die verbazingwekkende kamer kan ronddwalen en steeds unieke boeken en stukjes papier kan lezen. Om de mate van detail eventjes duidelijk te maken: er zijn een heleboel handgeschreven documenten gemaakt, specifiek voor de film, die nooit in beeld zullen komen. Dat is echte toewijding om een realistische set te maken.

Zin om nog meer beelden van achter de schermen te zien? De dvd, Blu-ray en 3D Blu-ray van The Hobbit: The Desolation of Smaug Extended Edition bevatten niet enkel 25 extra minuten film, maar ook nog tonnen extra’s zoals interviews en meer beeldmateriaal van achter de schermen!

The_Hobbit