Tajine met lamsvlees

Na een omwegje langs Zuidoost-Azië gaan we deze week de mosterd halen in Noord-Afrika. Op het menu staat een eenvoudige tajine van lamsvlees en groentjes, goed voor een volwaardige maaltijd waar je amper werk aan hebt.

Stap 1: Voorbereiden
recept
Schil de groenten, verwijder de zaadjes van de courgette en snij alles in grove stukken. Niet te klein, want de tajine verdwijnt een uur lang in de oven en anders blijft er straks niets meer over. Bak het lamsvlees even aan in een pan met olijfolie, tot het aan weerszijden mooi gekleurd is. Verpletter de look en wrijf de schaal van de tajine ermee in, verdeel het vlees gelijkmatig en leg de groenten erbij. Voeg de honing, saffraan, korianderbollen, komijn, cayennepeper en zout toe en overgiet het geheel met een glas water of groentenbouillon en wat extra olijfolie.Stap 2: Stoven

Tajines zijn stoofpotjes uit de Maghreb-landen, die gemakkelijk te herkennen zijn aan het kegelvormige deksel. Dat zorgt ervoor dat de ingrediënten tijdens het stoven voortdurend bevochtigd worden, een beetje volgens het principe van een braadpan. Meestal worden tajines op een gasvuur geplaatst, maar ze zijn ook perfect geschikt voor de oven. Verwarm hem voor op 200 graden en plaats de tajine met het deksel erop in de oven. Na een half uur voeg je de kikkererwten en gedroogde vruchten toe, en eventueel nog wat extra vocht. Laat nog een half uur stoven tot het vlees en de groenten helemaal gaar zijn.

Stap 3: Opdienen

De meeste aardewerken tajines zijn best mooi om naar te kijken en zijn dus perfect geschikt om als dusdanig op tafel te zetten. Een bijkomend voordeel is dat de inhoud zo lekker warm blijft. Ter afwerking kan je nog wat gedroogd fruit toevoegen en grofgehakte verse korianderblaadjes. Opdienen met couscous of bulgur, die je klaarmaakt volgens de instructies op de verpakking.

maarten