Thaise kip met cashewnoten

Kip, noten, groenten, rijst en een paar typisch Aziatische smaakmakers: meer heb je niet nodig om deze Thaise oerklassieker op tafel te toveren.

kip_cashewnoten_recept

Stap 1: voorbereiden

Wokgerechten staan of vallen bij de voorbereiding of mise-en-place. Het wokken zelf neemt hoogstens een paar minuten in beslag, dus is het van groot belang dat alle ingrediënten op voorhand gesneden zijn en binnen handbereik liggen. Voor dit gerecht heb je geluk: het snijwerk blijft tot een minimum beperkt. De geschilde uien snij je in acht stukken, waarna je de rokken van elkaar losmaakt. Zo krijg je relatief grote stukken, wat ook de bedoeling is, aangezien er verder geen groenten aan te pas komen. Bij de lente-ui snij je het witte deel redelijk fijn, net als de look en chilipepers, terwijl het groene deel iets grover mag.

Het allerbelangrijkste is de kip. Aziaten eten minder vlees dan Europeanen en snijden het altijd flinterdun, wat verschillende voordelen biedt: het vlees is sneller gaar, neemt beter de verschillende smaken op en je vermijdt – zeker bij kip – een droge hap vlees in de mond. Om het extra lekker te maken, kan je de kip na het snijden nog even door de bloem rollen. Wie op zijn of haar gewicht let, laat deze stap best achterwege.

Stap 2: wokken

Eenmaal de mise-en-place achter de rug, kan je beginnen wokken. Het is belangrijk om voor ogen te houden dat een wokgerecht in principe een éénmansgerecht is. Het is onmogelijk om één wok voor vier mensen tegelijk te gebruiken, omdat je dan teveel vocht krijgt en je ingrediënten gekookt worden en niet gebakken. Een portie voor twee personen gaat nog net, dus zul je in dit geval twee keer na elkaar moeten wokken.

Zorg dat de olie gloeiend heet is en voeg dan de look, chilipeper en het witte deel van de lente-ui toe. Een halve minuut later mag de witte ui erbij, en nog wat later de kip. Terwijl je de ingrediënten omroert, voeg je de vissaus, chilisaus, suiker, zout en tomatenpuree toe. Wanneer de kip bijna gaar is, mogen de cashewnoten erbij. Haal de wok van het vuur en roer het groene deel van de lente-ui door het geheel.

Stap 3: opdienen

Om de jasmijnrijst sierlijk op het bord te schikken, kan je een kommetje naar keuze gebruiken, dat je al dan niet omdraait om een ‘halve bol’ te verkrijgen. Opdat de rijst zou plakken is het wel belangrijk om geen kookbuideltjes te gebruiken, maar de rijst te koken volgens de absorptie-methode. Spoel de rijst eerst grondig onder de kraan, doe hem in een ruime pan, voeg 1,5 keer zoveel water toe en bedek met een deksel. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan zo laag mogelijk. Wanneer al het water geabsorbeerd is, is de rijst klaar. De Thai gebruiken vooral jasmijnrijst, maar je bent natuurlijk vrij om bijvoorbeeld voor Basmati te kiezen. Je gerecht afwerken kan met wat lente-ui, een partje limoen of wat korianderblaadjes ter decoratie.

maarten-keuken-141105- 30

 

In samenwerking met AEG Cooking Club.