“Dankzij het BYEP weet ik welke richting ik uit wil met mijn carrière”

door
Kevin
Leestijd 4 min.

Eerder bespraken we het Brussels Young Exporters Program al op Metrotime. Dat programma leidt Brusselse jongeren die zonder job zitten op tot specialisten in de export die voldoen aan de behoeftes van KMO's. Kandidaten krijgen eerst een theoretische basis, gevolgd door een bedrijfsstage in een Brusselse KMO. Het hoogtepunt van het programma is een marktonderzoek in het buitenland. Zeventig procent van de deelnemers heeft na zes maanden een job gevonden. Wij spraken met Steven De Volder, die het BYEP doorliep bij chocolaterie en confiserie Vanparys.

Wat deed je voor je met het BYEP begon?

Ik heb eerst handelswetenschappen gestudeerd. Tijdens mijn studies heb ik een jaar in Mexico gestudeerd. In mijn masterjaar heb ik gekozen voor de Engelstalige afstudeerrichting, maar toen ik klaar was met mijn studies wist ik niet goed welke richting ik precies uit wilde. Daarom heb ik een paar buitenlandse stages doorlopen. Zo heb ik Nederlandse en Engelse les gegeven in India en vrijwilligerswerk gedaan in Brazilië.

Hoe heb je het BYEP leren kennen?

Na mijn stages ben ik langsgegaan op een paar jobbeurzen. Op één van die jobbeurzen heb ik het programma leren kennen. Het sprak me aan omdat het in de lijn lag van wat ik tot dan toe al gedaan had en het me meer praktijkervaring kon bijbrengen.  Ik heb dan meteen de kans gegrepen om me in te schrijven.

Hoe verliepen de selecties voor jou?

Ik heb mijn CV afgegeven aan de mensen van Brussel Invest & Export, die op basis daarvan besloten dat ik op interview mocht komen. Dat interview verliep goed, dus mocht ik beginnen met het programma.

Hoe verliep het programma?

Eerst was er een interessante opleiding van twee maanden. Deze theoretische opleiding volgde ik samen met mensen van verschillende achtergrond, met verschillende diploma's,  maar die allemaal dezelfde richting uit willen. De theoretische opleiding was boeiend. Ik  kreeg  informatie over de verschillende aspecten van internationale handel  en dit van mensen die jarenlange ervaring hebben in het vakgebied.

Tijdens de opleiding moesten we eveneens op zoek naar een stagebedrijf waar we de rest van het BYEP zouden voortzetten. Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij de firma Vanparys. Ik moest voor hen naar Parijs, niet meteen de meest exotische plaats, maar ik heb voor hen gekozen omdat ze bezig waren met een tof project waaraan ik een meerwaarde kon bieden.

Wat was het project waaraan je meewerkte?

De firma Vanparys is voornamelijk gekend voor hun doopsuiker. Zij zijn op dat vlak de marktleider in België. Daarnaast zijn ze ook bezig met de introductie van een nieuw gamma van chocoladeproducten waarvan men op elk moment kan snoepen. Vanparys was bezig met de introductie van deze producten in de Belgische supermarkten en een volgende stap was om ze ook te introduceren in de Franse super- en hypermarkten. Ik ben dan naar Frankrijk gegaan om voor de firma de grootdistributie in kaart te brengen. Ik heb daar heel wat Carrefours, Leclercs,... bezocht om te zien welke de concurrende producten zijn, welke prijzen er worden gehanteerd en om te zien hoe wij ons product het best zouden introduceren.

Voor ik naar Parijs vertrok, heb ik eerst een maand in Brussel bij Vanparys gewerkt. Dat was belangrijk om de producten en de manier van werken te leren kennen. Nadien verbleef ik twee maanden in Parijs voor mijn marktonderzoek, waar ik goed ondersteund  werd door Mijnheer Loos, de economische en handelsattaché van Brussel Invest & Export.

Wat was voor jou het keerpunt tijdens de stage?

Toen ik in Parijs was, moest ik alles zelf doen. Toen had ik de keuze om er iets van te maken of om niet zo veel te doen en van de tijd daar te genieten. Ik besefte daar dat dit de perfecte opportuniteit was om mijn carrière te starten en nam deze mooie kans met beide handen aan.

Is er een verschil tussen werken in Brussel en in Parijs?

Hoewel ik In Parijs op regelmatige basis kwam met Mijnheer Loos, moest ik zelf vaak beslissingen nemen maar ik werd wel goed ondersteund door mijn stagebegeleider van Vanparys uit Brussel.  Hij kwam af en toe langs om me in de juiste richting te duwen, maar de ervaring is sowieso anders als in een bureau in Brussel te zitten, waar hij constant aanwezig was.

Heb je resultaten behaald met je marktonderzoek?

Jazeker, ik heb er nadien een studie van gemaakt, die ik heb ingediend. Ik mocht bij Vanparys blijven en we hebben twee weken geleden deelgenomen aan SIAL. SiAL is een internationale, innovatieve voedingsbeurs in Parijs. Omdat we daar aanwezig waren, hebben we verder contact kunnen leggen met de grote distributieketens en dat gaan we nu verder opvolgen. Het is een moeilijk gegeven om binnen te geraken bij een grote distributieketen maar  mijn marktonderzoek en onze deelname aan SIAL zijn een mooie start die ons er zeker bij kunnen helpen.

Dus, na je stage werd je meteen aangenomen?

Dat heeft twee tot drie weken geduurd om alles rond te krijgen. Ik moest nog enkele documenten indienen bij Brussel Invest & Export en een paar presentaties geven, maar nadien ben ik meteen kunnen starten. Het was een positieve ervaring want ik weet nu beter welke richting ik uit wil met mijn carrière. Dit is ook een hele mooie start van mijn internationale carrière. Vooraf was ik op zoek naar wat ik juist wilde en welke richting ik uit wilde, maar nu heb ik hier een duidelijk zicht op.

Zou je deze stage aanraden aan andere mensen?

Zeker! Het was een hele goede ervaring, van begin tot einde en er was altijd een goede ondersteuning.