Jeff Daniels, de veelzijdige nieuwslezer uit The Newsroom

Het tweede seizoen van The Newsroom, een ijzersterke serie die ons een blik achter de schermen gunt van het fictieve nieuwsprogramma ‘News Night’ ligt nu in de rekken. Deze serie staat voor meeslepende verhalen en intelligente dialogen, geschreven door Aaron Sorkin, die eerder al krakers als The West Wing en The Social Network creëerde. Jeff Daniels legt ook heel wat gewicht in het mandje. Als je hem ziet als de serieuze nieuwslezer is het moeilijk te geloven dat hij ooit naast Jim Carey speelde in Dumb and Dumber. Reden genoeg dus om deze gevarieerde acteur eens van dichterbij te bekijken.

Jeff Daniels kwam op de wereld in 1955. Zijn vader was een houthandelaar en de burgemeester van het stadje Chelsea in de staat Michigan. Zijn liefde voor acteren vond hij op de Central Michigan University, waar hij deelnam aan enkele theaterstukken. Hij had zijn passie gevonden en besloot de universiteit te verlaten om acteerlessen te volgen. Als die carrièrestap niet zou lukken dan had hij, volgens zijn eigen woorden, heel zijn leven in de houthandel van zijn vader gewerkt.

Maar gelukkig vond hij succes in de acteerwereld. In 1976 trok hij naar de Eastern Michigan University om daar deel te nemen aan vier stukken van de toneelschool. Daniels sprong in het oog van een gastregisseur, die hem vroeg om in New York te acteren in het Circle Repertory Theatre. In 1977 was zijn toneelcarrère vertrokken. Daniels acteerde zowel op als naast Broadway en ontving prijzen voor zijn bijdrage aan Fifth of July en Johnny Got His Gun.

In 1981 maakte Daniels de overstap naar film. Zijn eerste rol op het grote scherm was in Ragtime. De volgende film waarin Daniels meespeelde was Terms of Endearment, waarin hij naast Jack Nicholson, Danny DeVito en John Lithgow speelde. Terms of Endearment won de Oscar voor Beste Film en Daniels maakte zijn doorbraak in Hollywood. Twee jaar later had Daniels met zijn volgende film zijn eerste nominatie voor een grote prijs vast. Voor zijn rol in The Purple Rose of Cairo van Woody Allen werd hij genomineerd voor de Golden Globe voor Beste Acteur in een komedie, maar de prijs zou uiteindelijk naar Jack Nicholson gaan.

Daniels vestigde zich als een oerdegelijke komische acteur. Zo mocht hij in 1990 het legendarische komische programma Saturday Night Live presenteren. Maar Daniels beperkte zich niet tot komedies. In 1993 nam hij de rol van Colonel Joshua Chamberlain op zich in het historische drama Gettysburg. Oorspronkelijk zou Gettysburg een miniserie worden maar de producer was zo onder de indruk dat hij besloot dat het in de cinemazalen moest verschijnen.

1994 was een belangrijk jaar voor Daniels. Hij speelde al mee in heel wat komische films, maar meestal hadden die een dramatisch kantje. Van dat dramatische kantje stapte hij helemaal af voor Dumb and Dumber, samen met Jim Carrey. Die film was een gigantisch succes maar niet zijn enige succes dat jaar. Daniels speelde ook mee in de kaskraker Speed, samen met Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper. Hij kende nadien nog succes met 101 Dalmatians, Fly Away Home en Pleasantville, maar films als  Trial and Error  en  My Favorite Martian beschadigden zijn reputatie en zorgde voor een dipje in zijn carrière. Dat dipje zorgde ervoor dat hij zich meer toelegde op het Purple Rose Theatre, dat hij had opgericht in 1991.

De revival van Daniels kwam in 2005. Voor zijn rol in The Squid and the Whale kreeg hij zijn derde nominatie voor een Golden Globe. In hetzelfde jaar speelde hij ook naast George Clooney in Good Night and Good Luck. Tegen het einde van het decennium speelde Daniels mee in twee politieke thrillers: Traitor en State of Play. In 2009 keerde hij ook terug naar Broadway in God of Carnage, waar hij onder andere naast James Gandolfini speelde.

Gandolfini gaf hem het advies dat als hij een serieuze rol op tv wou, dat hij dan bij HBO moest zijn, waar Gandolfini zelf bekend werd met The Sopranos. Daniels volgde dat advies en nam de hoofdrol voor The Newsroom op zich. De openingsscène van The Newsroom toonde meteen dat het programma de juiste acteur had voor de hoofdrol. Daniels zijn personage antwoordt daarin op sublieme en eloquente wijze op de vraag “Waarom is Amerika het beste land ter wereld?” Zijn rol in The Newsroom leverde Daniels al heel wat nominaties op voor Beste Acteur. In 2013 ging hij aan de haal met de Emmy voor Beste Acteur, in The Newsroom.

Wie Jeff Daniels meteen wil bezig zien en niet kan wacht tot Dumb and Dumber To uit is, kan vanaf 5 november het tweede seizoen van The Newsroom in huis halen op Blu-ray of dvd.

NEWSROOMS2_BX_DVD_SC_3D