Japanse whisky is de beste ter wereld

De Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 is de beste whiskey ter wereld. De Japanse drank wordt beschreven als droog en ze rond als een biljartbal door de Whiskey Bible van Jim Murray, een prestigieuze Britse gids die alle whisky’s ter wereld identificeert en registreert. William Larue Weller en Sazerac Rye 18 Year Old, twee Amerikaanse whisky’s, kregen zilver en brons.

De eerste destilleerderij in Japan werd in de jaren twintig in de region rond Kyoto opgericht. Masataka Taketsuru en zijn Schotse vrouw keerden na zijn studies in Glasgow terug en richtten de destilleerderij op. In de redactionele inleiding van zijn gids schrijft Jim Murray dat het tijd is dat de Schotse destilleerderijen stoppen met op hun lauweren te rusten. “Waar zijn de complexe whisky’s? Waar zijn de mengels met verrassende lagen die de drank van diepte voorzien?” vraagt hij zich af. “Het is tijd voor een dosis nederigheid, om terug te keren naar de basis en te beseffen dat er iets ontbreekt.”