“Gigantisch project, maar toch nauwe samenwerking”

Edge of Tomorrow, dé actiefilm van de zomer is sinds vorige week uit op dvd en Blu-ray. Naar aanleiding van die release brengen we je een interview met Emily Blunt, die de harde tante Rita Vrataski vertolkt in deze blockbuster.

Welk aspect van Edge of Tomorrow sprak jou meteen aan en zorgde ervoor dat je deel wou uitmaken van deze film?

De mogelijkheid om samen te werken met Tom Cruise en Doug Liman trok me meteen aan. Ik vind hen een combinatie van epische proporties. Ik bewonder het werk van Doug al een tijdje. Volgens mij heeft hij een nieuwe ruimte binnen het sciencefictiongenre gecreëerd. En er is niemand beter dan Tom *lacht*. Het was cool dat Tom Cruise me ondersteunde bij mijn eerste actiefilm, zeker omdat het genre ook helemaal nieuw voor me was.

Ik hield ook van het verhaal. Er zit een ongebruikelijk liefdesverhaal in verwoven, als ik het zo mag noemen. Het personage dat ik moest spelen trok me aan omdat ze een echte bad-ass is. Ze is dodelijk en emotioneel afgesloten maar het is leuk om een personage te spelen is dat taaier is dan eender wie.

Wat kan je ons vertellen over Rita?

Ze is een dodelijk wapen omdat ze, net als Tom zijn personage, de mogelijkheid had om de dag opnieuw te beginnen. Ze heeft die kracht verloren maar terwijl ze die nog had trainde ze zichzelf tot een dodelijke vechtmachine. Omdat ze elke strijd opnieuw moest beleven is ze echt bikkelhard geworden. Iedereen die ze liefhad is ze kwijtgespeeld en ze maakte dat steeds opnieuw mee. Ik denk dat ze zich daarom emotioneel heeft afgesloten. Ze staat niet meer open voor vriendschappen of persoonlijke relaties. Haar karakter is zo gevormd omdat ze veel tijd doorbracht in de loopgraven en veel verschrikkelijke dingen zag.

In zijn strijd tegen de aliens krijgt Cage (Tom Cruise) de gave om elke dag opnieuw te beginnen. Hoe begint de relatie tussen Cage en Rita en hoe verandert die tijdens hun avontuur, ondanks dat Rita hem elke dag opnieuw leert kennen?

Het is een vreemde positie voor haar. Ze leert net iemand kennen maar die persoon heeft al duizenden dagen ervaring met haar. Het moet vreemd zijn om iemand te ontmoeten die je beter kent dan je denkt, zonder dat je weet wat er gebeurd is. De eerste keer dat Rita Cage tegenkomt is nog normaal. Naar gelang hun relatie zich ontwikkelt, merkt ze dat hij vertrouwd met haar omgaat, maar ze voelt dit vertrouwen zelf niet. Rita weet dat Cage het beste wapen is om de oorlog te winen dus ze probeert telkens hem zo goed mogelijk voor te bereiden.

Dat is haar missie, ze moet Cage voorbereiden. Cage heeft echt een doelwit voor ogen maar tegelijk valt hij voor Rita. Hij voelt dat hun band groeit maar Rita is zich daar niet bewust van.

Hoe was het om met Tom Cruise te werken?

Tom Cruise is een van de beste acteurs waarmee ik ooit heb samengewerkt. Hij is vrijgevig, cool en leuk om mee samen te werken. Ondanks dat we moesten zwoegen in zware metalen pakken slaagden we er altijd in om te lachen. Ik denk dat die positieve attitude nodig was om doorheen te zware dagen te komen.

Tom is fantastisch omdat hij altijd enthousiast was. Zelfs als we in november, in de regen, in metalen pakken van 40 kilogram moesten werken, bleef hij enthousiast. Hij en zijn mensen zorgden ook goed voor mij, waardoor ik me bijzonder gelukkig voelde dat ik deel kon uitmaken van deze buitengewone film.

Heb je veel moeten trainen voor de vele gevechten en het dragen van de zware Exosuits?

Drie maanden voordat we begonnen met filmen, vatte ik mijn training aan. Ik leerde Krav Maga, een Israëlische gevechtsstijl waarbij je alles, zelfs je tanden, gebruikt om de tegenstander zo snel mogelijk buiten spel te zetten. Het moest mijn agressieve kant naar boven brengen. Dat is wel gelukt denk ik, aangezien ik leerde om iemand te blijven stoten met mijn knie.

Daarnaast beoefende ik gymnastiek, yoga, oefeningen met gewichten en een heleboel sporten voor uithoudingsvermogen. Ik sportte vaak met een verzwaarde vest om me voor te bereiden op de Exosuits. Die vest was uiteindelijk niets tegenover zo’n Exosuit. Toen ik voor de eerste keer moest acteren in dat zware metalen pak, barstte ik bijna uit in tranen. In plaats van te helpen en me sneller en sterker te maken, hinderde het Exosuit mijn bewegingen.

Na een tijdje raakte iedereen gewend aan de Exosuits. Ik denk dat het lichaam zich altijd aanpast. Het effect zou goed zijn geweest als die pakken nadien met de computer werden toegevoegd. Ik altijd zien wat echt is en wat CGI is. Als je wil dat de actie echt lijkt, dan mag je niet te veel CGI gebruiken, denk ik. Daarom moesten we zo’n zware pakken dragen.

Hoe was het om met regisseur Doug Liman samen te werken?

Ik ben waarschijnlijk Doug zijn grootste fan. Hij is een van de leukste regisseurs om mee samen te werken omdat hij zo spontaan is. Hij voelt intuïtief aan wat acteurs nodig hebben om emoties over te brengen. Zijn opmerkingen zijn intelligent en hij brengt films altijd naar plaatsen waar anderen nog niet gefilmd hebben. Bij sommige regisseurs krijg ik het gevoel dat ze te veel films gezien hebben maar dat is bij Doug niet het geval. Hij vind iets uniek en interessant in elk moment in de film.

Met hem aan een grote sci-fi-film werken was cool omdat hij er een menselijk kantje in verwerkt. Ik zou er alles voor doen om nog eens met Doug te kunnen samenwerken.

Kon hij de aanwezigheid van de aliens, die later met special effects werden toegevoegd, goed op jou overbrengen?

Hij deed dat erg goed omdat er niets is dat hem tegenhoudt. Hij heeft geen ego en was dus vaak het referrentiepunt voor de ooghoogte. Het was moeilijk voor mij om niet in de lach te schieten omdat hij heel wat moeite stak om een overtuigende alien te zijn. Zo liep hij vaak op me af terwijl hij aan het roepen was en dan moet je je inbeelden dat er een echte alien op je afstormt *lacht*.

Wat zijn voor jou de belangrijke ideeën in Edge of Tomorrow?

De film gaat vooral over doorzettingsvermogen en waartoe de menselijke wilskracht in staat is wanneer die in een onoverkomelijke situatie komt. Tom zijn personage vertegenwoordigt voor mij de mensheid die geen enkele uitdaging uit de weg gaat en blijft doorzetten. Het is naar mijn mening een inspirerende boodschap.

Is er iets dat je voor altijd zal bijblijven aan deze film?

Wat ik zeker me altijd zal herinneren is de omvang van de film. Elke dag acteren op gigantische sets overweldigde me. Maar ondanks de grootte was Edge of Tomorrow bijzonder fijn om aan mee te werken. Doug, Tom, de schrijvers en de producers betrokken me bij het project en zorgden ervoor dat ik me welkom voelde. Ik ben daar enorm dankbaar voor en heb heel wat bijgeleerd. Het is vaak een uitdaging om de enige vrouw te zijn in een mannenclub, zoals meestal het geval is bij dit soort films, maar ze waren altijd vriendelijk en moedigden me aan om ideeën en opmerkingen te geven. Het was fantastisch om deel uit te maken van zo’n groot project, maar toch zo nauw en vriendelijk samen te kunnen werken.

BX_EOT3D_BD_OR_3D