Google-manager breekt parachuterecord van Baumgartner

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee jaar heeft het record van de Oostenrijker Felix Baumgartner stand gehouden, maar vrijdag sprong een 57-jarige topman van zoekgigant Google zo mogelijk van een nog grotere hoogte met een parachute de diepte in. Dat meldt het bedrijf Paragon Space Development Corporation, dat in de toekomst commerciële vluchten wil maken naar de stratosfeer.

Alan Eustace, de vice-president van Google, maakte er minder drukte rond dan Baumgartner, maar de sprong was daarom niet minder spectaculair: waar de Oostenrijker van ongeveer 39 kilometer hoogte sprong, klom Eustace vrijdag, gehuld in een ruimtepak en -helm, vanop een verlaten startbaan in Roswell met een heliumballon naar 41,42 kilometer hoogte om zich drie uur later los te maken van de ballon en naar beneden te duiken. Een kwartier later stond hij terug beneden, gezond en wel, zo bevestigt een journalist van de New York Times die de recordsprong volgde.

Eustace doorbrak de geluidsbarrière en bereikte een snelheid van ongeveer 1.300 kilometer per uur in vrije val.

"Het was geweldig", zo vertelde hij aan de New York Times. "Ik kon de duisternis van de ruimte en verschillende lagen atmosfeer zien".

 

bron: Belga