Romeinse gladiatoren aten voornamelijk groenten en dronken plantenas

door
Roald
Leestijd 1 min.

Romeinse gladiatoren zouden echte veelvraten zijn geweest maar uit een nieuwe analyse van hun botten blijkt dat ze eerder de voorkeur gaven aan lichtere maaltijden na hun gevechten op leven en dood.

Die maaltijden bestonden voornamelijk uit groenten en een soort van sportdrank die gemaakt was van as van planten. "As van planten drinken, klinkt raar in onze oren maar het werd blijkbaar gebruikt om het lichaam te versterken na een zware fysieke inspanning en om botgenezing te bevorderen," legt Dr Fabian Kanz, onderzoeksleider en professor Forensische Geneeskunde aan de Medische Universiteit in Wenen, uit. "Het is vergelijkbaar met de magnesium en calcium tabletten die we vandaag nemen."

Voor de studie analyseede Kanz en team collageen en mineralen in de botmonstens van de resten van 53 mannen en vrouwen die begraven lagen in de oud Romeinse stad Efeze. De graven werd ontdekt tussen 1992 en 1994.

Het bleek dat zowel gladiatoren als gewone mansen meestal groenten en granen. Het enige verschil met gladiatoren is het verhoogde verbruik van mineralen die ze uit de drank met as van planten haalden. Het volledige onderzoek verscheen deze maand in het tijdschrift PLoS ONE.