Vier aangename verblijfplaatsen in Tunesië

Hamammet

Dit weekend moeten we de klokken een uurtje terugdraaien, de wintertijd begint dus weer. Dat betekent dat die druilerige najaarsperiode er ook weer aankomt. Wie daaraan wil ontsnappen, kan misschien een reisje naar het immer zonnige Tunesië overwegen. Zo biedt Neckermann all-in vakanties naar Tunesië aan vanaf 299 euro per persoon. Wij zochten alvast vier plaatsen in Tunesië die zeker een verblijf waard zijn.

Tunis

De bruisende hoofdstad van Tunesië moet je bezoeken als je een cultuurliefhebber bent. Deze stad biedt een mengelmoes van architectuur. Van moderne gebouwen naast de Avenue Habib Bourguiba, naar het witte Nationale Theater in art-nouveaustijl tot historische meesterwerken zoals de Zitouna Moskee uit de achtste eeuw met de omringende Arabische markten, ofwel soeks. Naast de knappe architectuur kan je je ook een tijdje verbazen in het Bardomuseum, dat een belangrijke verzameling van Romeinse mozaïeken tentoonstelt. Wie gefascineerd is door de oudheid, moet ook zeker de ruïnes van het oude Carthago bezoeken, zo’n tien kilometer ten oosten van Tunis. Die antieke stad werd in 146 voor Christus door de Romeinen met de grond gelijk gemaakt, waarna ze er zelf een nederzetting bouwden. De ruïnes daarvan kan je nog altijd bezoeken en behoren sinds 1979 tot het werelderfgoed cultuur van UNESCO. Vlakbij Tunis en Carthago heb je het pittoreske dorpje Sidi Bou Said, bovenop een rots. Van daar heb je niet enkel een prachtig zicht over de Middellandse Zee, maar ook over de baai van Tunis en Carthago. Naast de unieke wit/blauwe architectuur heeft Sidi Bou Said een indrukwekkend jachthaven.

Sidi_Bou_Said(js)19
Sidi Bou Said

Djerba

Djerba is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Tunesië en dat heeft z’n redenen. Dit paradijselijke eiland in het zuiden van Tunesië is het hele jaar door warm en beschikt over palmbomen en schitterende witte stranden. Volgens de legende maakte de Griekse held Odysseus een stop langs dit eiland, waar de lokale bevolking hem en zijn mannen bijzonder gastvriendelijk ontving. Zo vriendelijk zelfs de Odysseus zijn mannen moest wegslepen van het eiland en hen moest vastbinden op het schip opdat ze niet zouden terugkeren. Wie zich toch kan losrukken van de stranden kan altijd een bezoekje brengen aan de El-Ghriba synagoge, één van de oudste synagoges ter wereld. Fans van Star Wars komen ook aan hun trekken op Djerba, want sommige scènes werden gefilmd in Ajim, in het zuiden van het eiland.

Beach of Tunisia
Djerba

Hammamet

In het noordoosten van Tunesië heb je de Golf van Hammamet, met het gelijknamige stadje. Zon, zee en strand zijn drie sleutelwoorden voor de populairste badplaats van Tunisië maar er is natuurlijk meer. Zo dateert de medina, of oude stad, uit de vijftiende eeuw. In de oude stad zijn heel wat charmante winkeltjes te vinden, waar veel producten met jasmijn verkocht worden. De schilderachtige landschappen in de buurt van Hammamet waren een belangrijke inspiratiebron voor onder andere de Duitse schilder Paul Klee. Een ander cultureel hoogstandje is het jaarlijkse internationale festival voor muziek en drama in de Villa Sebastian.

Sousse

Ten zuiden van de Golf van Hammamet ligt Sousse, de op twee na grootste stad van Tunesië. Veel van de oude architectuur is daar goed bewaard gebleven. De ribat, ofwel versterkt klooster, is net als dat van Monastir nog in prima staat en de toren ervan is een belangrijk deel van de oude stad. Wat hoger ligt het fort, ofwel de kasbah, van Sousse. De Khalef el Fata toren van dertig meter geeft je een prachtig uitzicht over de oude stad van Sousse. De vroegchristelijke catacomben die onder Sousse liggen zijn ook een bezoekje waard. Meer dan 15.000 personen liggen begraven in tomben die beter bewaard zijn dan die van Rome. Naast de oude stad heeft Sousse ook een bruisend modern gedeelte met een actief nachtleven. Wie het graag iets luxueuzer heeft, kan terecht in Port el Kantaoui. Deze moderne jachthaven ligt zo’n zes kilometer ten noorden van Sousse en heeft heel wat bars, café’s en zelfs een golfterrein met 27 holes. Zo’n zestig kilometer ten zuiden van Sousse ligt El Djem, ook deel van het UNESCO werelderfgoed. Het amfitheater van El Djem is het grootste van Afrika en was één van de grootste van het Romeinse Rijk. Dit historische gebouw is nog in uitstekende staat en leent zich nog prima voor een bezoekje. In de zomer worden er ook regelmatig klassieke concerten gegeven in deze unieke setting.

Town_centre_Sousse_(239401090)
Sousse

Zin om dit najaar de druilerige Belgische winter eventjes achter je te laten voor het zonnige Tunesië? Neem dan zeker een kijkje naar de all-informules in één van de schitterende resorts op de site van Neckermann.