U raadt nooit hoeveel keer u per dag uw smartphone checkt

door
Hans
Leestijd 2 min.

Een smartphone wordt almaar meer een verlengde van onszelf. Uit onderzoek van het marketingbureau Tecmark is gebleken dat gebruikers het slimme toestel 221 keer per dag bovenhalen. Dat is gemiddeld één keer om de vier minuten.

Uit een Britse studie van 2.000 smartphonebezitters is gebleken dat mensen steeds afhankelijker worden van hun toestel. «Voor de meesten onder ons is het gebruik van onze smartphone een tweede natuur geworden», verklaart Richard Heyens, directeur van Tecmark. Op dagelijkse basis eist het apparaat 3 uur en 16 minuten van onze aandacht op. Dit is de tijd die nodig is voor het afronden van de 221 taken waarvoor de intelligente telefoon wordt ingeschakeld.

‘s Ochtends wint de smartphone het zelfs van de klassieke kop koffie: het telefoonscherm is voor veel gebruikers het eerste wat ze zien na het ontwaken. In bed worden omstreeks 7u31 de eerste e-mails gelezen en de eerste statusupdates op Facebook gecheckt. Ook het weerbericht en het nieuws passeren de revue. Het ochtendritueel wordt afgerond met een berichtje naar één of twee vrienden. In de loop van de dag wordt het toestel ingezet voor praktische zaken zoals het opzoeken van treintijden of het regelen van bankzaken. Ook spelletjes en sociale media zijn belangrijke gebruikstoepassingen van de smartphone.

Volgens het marketingbureau realiseren veel mensen zich niet hoe vaak ze met hun telefoon bezig zijn. Veel mensen gebruiken het apparaat reflexmatig, zonder er actief bij stil te staan. Zo gaven vier op de tien respondenten aan hun e-mail te hebben gelezen zonder erbij na te denken.