Geweldig trucje om getallen af te trekken

door
Hans
Leestijd 1 min.

Snel hoofdrekenen is een vaardigheid die overal van pas komt. Erick Erickson ontdekte een trucje dat een nieuw licht werpt op de klassieke aftreksom. Je kan twee getallen ook van elkaar aftrekken door bepaalde cijfers bij elkaar op te tellen. Het klinkt tegenstrijdig, maar is verrassend eenvoudig.

De methode is het gemakkelijkste te begrijpen aan de hand van een voorbeeld. Om 38 van 325 af te trekken, moet je via verschillende tussenstappen getallen bij elkaar optellen. In stap één bereken je het verschil tussen 38 en het eerst volgende tiental, 40 in dit geval. Dit geeft 2. In de volgend stap ga je na wat het verschil is tussen je eerst volgende tiental (40) en het eerst volgende honderdtal (100). Als resultaat krijg je 60. Vervolgens tel je vanaf dit honderdtal (100) door tot je bij het honderdtal zit waarvan je je het getal moest aftrekken (300). Het verschil tussen beide bedraagt 200. Tot slot bereken je de afstand tussen 300 en 325. Dit is 25 in ons geval. Om het eindresultaat te bekomen, moet je al je tussenuitkomsten bij elkaar optellen : 2+60+200+25. Dit geeft je 287, het resultaat van de aftreksom.

Deze optelmethode is geenszins bedoeld als vervanger voor de klassieke aftrekmethode. Maar het grote voordeel ervan is dat ze het rekenprobleem opdeelt in verschillende kleine stukken. Dit kan voor bepaalde leerlingen erg verhelderend werken.