15-jarige jongen vindt een sensor uit die de veiligheid van Alzheimerpatiënten garandeert

door
Roald
Leestijd 2 min.

Kenneth Shinozuka, een 15-jarige tiener uit New York, heeft een sensor uitgevonden die helpt bij de zorg van patiënten die lijden aan Alzheimer. Dat meldt Scientific American.

"Ik denk niet dat ik ooit zal vergeten hoe een politieagent mijn grootvader in zijn pyjama thuisbracht. Hij dwaalde rond op een snelweg in het midden van de nacht," vertelde Kenneth. Dat spoorde hem aan om iets uit te vinden dat het leven van de Alzheimerpatiënten en de verzorgers eenvoudiger kan maken. De 15-jarige jongen bedacht een draagbare sensor. Het kleine apparaat kan bevestigd worden aan de voet of een sok en reageert op drukverschillen. Wanneer een patiënt 's nachts gaat ronddwalen, worden de verzorgers gesignaleerd via een app op hun smartphone.

Kenneth ontving voor zijn uitvinding al de Scientific American Science in Action award. "Ik hoop dat mijn toestel uiteindelijk tientallen miljoenen patiënten kan helpen over de hele wereld en voor een verlichting van de lasten van de verzorgers kan zorgen," legde de tiener uit aan NBC News.

Voordat hij zijn uitvinding onthulde op het Science Fair, had Kenneth de sensor uitvoerig getest op zijn grootvader. De sensor detecteerde 437 nachtelijke wandelingen van zijn grootvader. Het apparaat was elke keer juist en creëerde dus geen valse alarmen.

Kenneth wil zijn success nu delen met andere zorgverleners. Ondertussen doneerde hij al honderden exemplaren van zijn uitvinding aan verpleeghuizen. Hoewel de uitvinding al een enorme hulp is in de behandeling van Alzheimer, heeft de student nog grotere plannen. "Ik zou graag een aantal mysteries van de hersenen oplossen en dingen uitvinden waarmee ik de ziekte van Alzheimer en andere psychische aandoeningen waar onze bevolking aan lijdt, kan genezen."