"Electrabel heeft mij heel wat opleidingen aangeboden, in België en in het buitenland"

door
Kevin
Leestijd 3 min.

Aniss El Guendi is 29 jaar en werkt nu bijna zes jaar in de kerncentrale van Tihange. Na zijn graduaat elektromechanica volgde hij er een stage en na afloop kreeg hij meteen een baan aangeboden bij Electrabel. Sindsdien heeft hij al mooi parcours afgelegd…

Hoe verliep uw beginperiode in Tihange?

Toen ik voor de eerste keer aankwam in de centrale, was ik totaal niet thuis in de nucleaire sector. Ik kreeg meteen één van mijn collega's als peter en coach toegewezen. Hij leerde me de kneepjes van het vak. Ik heb ook onmiddellijk technische opleidingen en opleidingen rond veiligheid en bescherming gekregen, stuk voor stuk cruciale aspecten in een kerncentrale.

Had u ooit het gevoel niet opgewassen te zijn tegen uw taken?

Helemaal niet. Het opleidingstraject en de continue opvolging door de managers en mijn coach vormden samen de optimale begeleiding. Nooit werd ik aan mijn lot overgelaten. Ik heb tegenwoordig nieuwe verantwoordelijkheden, maar ik word nog steeds zeer goed begeleid.

Hoe is uw loopbaan binnen het bedrijf de voorbije zes jaar geëvolueerd?

Ik ben in de centrale van Tihange begonnen als junior technicus, helemaal onderaan de ladder. Vervolgens evolueerde ik naar de functie van gespecialiseerd hoofdtechnicus. Daarna werd ik werkvoorbereider en dan onderchef. Momenteel ben ik adjunct-opzichter. Een mooie evolutie.

Hoe hebt u dat op die relatief korte tijd verwezenlijkt?

Dat is een samenspel van verschillende factoren. Een eerste is ‘motivatie'. Ik had echt zin om de verschillende aspecten van het beroep te ontdekken en mijn kennis uit te breiden. Omdat ik continu in de praktijk bezig was, leerde ik van dag tot dag bij. En tot slot heeft Electrabel mij heel wat opleidingen aangeboden, in België en in het buitenland. Daardoor heb ik mijn competenties snel kunnen uitbreiden.

En u bleef goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de technologie…

In onze vakgebieden evolueert de technologie continu. Dat is overigens ook één van de redenen waarom wij voortdurend opleiding krijgen. Zo houd ik mij sinds ik in Tihange werk o.a. bezig metrolbruggen en brandstoffen. Domeinen waarin je echt moet bijblijven.

Is er voor de functie die u vandaag uitoefent meer nodig dan alleen de beheersing van de nodige technische vaardigheden?

Ja zeker, want ik leid ondertussen een team van een tiental mensen. Ik hou van deze job, net omdat ik het boeiend vind om een ploeg te leiden en toch tegelijk ook voeling te houden met de technische aspecten. Als er zich een technisch probleem stelt, ben ik diegene die de knopen doorhakt en oplossingen vindt.

Een kerncentrale is een gesloten en zeer beveiligde omgeving. Beïnvloedt dat de werksfeer in Tihange?

Uiteraard zijn er strenge normen en veiligheidsvoorschriften, omdat we ons niet de minste misstap kunnen veroorloven. Dit belet echter niet dat er een goede sfeer heerst onder de collega's, in alle kalmte en sereniteit. Iedereen staat steeds klaar om de ander te helpen. Deze veilige omgeving stimuleert uiteindelijk de collegialiteit alleen maar.

Electrabel doet meer dan alleen energie produceren. Door bij ons te werken krijg je de kans om de uitdagingen van vandaag én die van morgen aan te gaan. Je evolueert mee met een bedrijf dat actief is in gans België, binnen een innovatieve en stimulerende sector. Je krijgt bij ons kansen om te groeien, in een aangename werkomgeving, met een aantrekkelijk salarispakket en extralegale voordelen. Ontdek het zelf en stel al je vragen rechtstreeks aan één van onze collega's op www.werkenbijelectrabel.be