De Death Watch telt af naar je dood, maar is eigenlijk een verrassend positief gadget

door
Roald
Leestijd 2 min.

Na de smartwatch, de Apple Watch en andere variates op de slimme horloges is er nu de Death Watch. Dit iets of wat morbide gadget zal jouw helpen om je levensstijl aan te passen zodat je gezonder leeft. Het gadget werd uitgevonden door de Zweedse uitvinder Frederik Colting. De Death Watch of Tikker zoals het officieel heet, berekent de levensverwachting van een persoon en telt af naar het moment waarop die persoon zal sterven.

Colting ziet er echter geen lugubere kant aan, want hij noemt zijn uitvinding zelf The Happiness Watch omdat het horloge mensen zal helpen om het maximale uit hun leven te halen en de tijd te koesteren die ze nog hebben.

Bij het instellen van de Tikker moet de gebruiker een vragenlijst invullen die peilt naar informative over hun medische geschiedenis met inbegrip van allergieën en ziektes. Ze worden ook gevraagd of ze drinken of roken en of er een geval van kanker, diabetes of een andere ziekte is in de familie.

Daarnaast moet de gebruiker prijsgeven hoeveel hij aan lichaamsbeweging doet en hoeveel hij weegt voor hij een score kan ontvangen. De leeftijd van de persoon wordt dan afgetrokken van die score en van dat resultaat wordt de overlijdensdatum door Tikker voorspelt, waarna het begint af te tellen.

Tikker zal beschikbaar zijn voor 60 euro. Colting kwam op het idee toen zijn grootvader overleed. "Stel je voor dat iemand je vertelde hoelang je nog te leven had. Hoe zou dat jouw leven veranderen? Aan de dood kunnen we niets doen, maar aan ons leven wel. Al wat we moeten doen is leren hoe we de tijd die ons gegeven is, kunnen koesteren. De tijd staat immers nooit stil en elke seconde slinkt de tijd dat we nog te leven hebben," legt hij uit.

"Ik denk dat als we meer bewust zijn van onze eigen vervaldatum, we betere keuzen zouden maken in het leven," besluit hij.