Anderlecht kan eerste worden in de poule en winnen van Dortmund

“Anderlecht heeft niet alleen de kans om te overleven, maar ook om eerste te worden in de poule.” Deze woorden sprak Jan Mulder gisterenavond op ExtraTime. Het leverde een fronsende Frank Raes op die al vragend “Eerste?” replikeerde.
Ja, eerste. Of toch op zijn minst de poule overleven. Jan Mulder heeft gelijk. RSC Anderlecht moet het calimero-imago dat ze jarenlang zorgvuldig hebben opgebouwd, van zich afgooien en voetballen zoals teams met een vergelijkbaar budget als Basel, Ludogoretz en Ajax dat al een paar jaren doen: zonder schroom en met lef en durf. Ajax won nog van FC Barcelona met 2-1, een resultaat dat niemand had verwacht. Ludogoretz gaf het grote Liverpool vorige speeldag nog uitstekend partij maar moest in de extra tijd het onderspit delven door een strafschop.

BELGIUM SOCCER JPL DAY 9 ZULTE WAREGEM VS ANDERLECHT

De tegenstander morgenavond heet Borussia Dortmund. Niet de minste ploeg, want het team van Jürgen Klopp doet het al een aantal jaren uitstekend in de Champions League met als hoogtepunt de verloren finale van 2013 tegen Bayern München. Dortmund is een vrolijk voetballende ploeg met aanvallende intenties en bij tijd en wijle een enorme drang naar voren. Toch is dit Dortmund niet het Dortmund dat grootmachten als Real Madrid met 2-0 en 4-1 in een zeer recent verleden oprolde. Dit Dortmund is een gehavende ploeg en dat is nog een understatement. Eigenlijk kunnen we stellen dat buiten de doelman en de verdediging, Klopp verplicht wordt om met een B-elftal te starten.

BELGAIMAGE-63039146

Het lijstje blessures is immens en lijkt alleen maar langer te worden naarmate het seizoen vordert. Sebastian Kehl, Marco Reus, Henrik Mkhitaryan, Ilkay Gundogan, Jakub Blaszczykowski en Nuri Sahin kunnen normaliter altijd op een basisplek rekenen, maar zullen er morgenavond niet bij zijn in het Constant Vanden Stock stadion.

Niemand verwacht een overwinning van Anderlecht, maar dat betekent niet dat fans, spelers en al wie het Belgisch voetbal een warm hart toedraagt, niet mogen geloven in een stunt. Een stunt die door de situatie in Dortmund dichterbij lijkt dan ooit en na de uitstekende wedstrijd tegen Galatasaray moet er toch een beetje vertrouwen zijn, niet?