Deze uitvinding maakt je volledig onzichtbaar

Altijd al onzichtbaar willen zijn? Altijd al willen rondsluipen door de straten zonder dat iemand je kon zien? Dat kan nu dankzij wetenschappers aan de universiteit van Rochester. Zij hebben een manier gevonden om grote voorwerpen onzichtbaar te maken dankzij goedkope en gemakkelijk beschikbare lenzen.

Ze hebben het cloaking genoemd (of het echt naar de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter is vernoemd, is niet geweten) en het is een manier om grote voorwerpen aan het zicht te onttrekken terwijl de objecten errond wel perfect zichtbaar zijn.

“Veel mensen hebben jarenlang gewerkt aan optische cloaking,” zei John Howell, professor natuurkunde. De zogenaamde Rochester Cloak is niet iets tastbaars zoals een mantel. Het is een apparaat dat een object achter de lagen glazen doet verdwijnen. Vorige onzichtbaarheidsmethoden waren gecompliceerd en duur en niet eens in staat om objecten in drie dimensies te verbergen wanneer ze vanuit verschillende hoeken worden bekeken.

“Voor zover we weten, is dit het eerste apparaat dat driedimensionale, continue multidirectionale onzichtbaarheid biedt,” glunderde Joseph Choi, een afgestudeerde student die hielp bij de ontwikkeling van de Rochester Cloak. In hun onderzoek hebben de onderzoekers een hand, gezicht en liniaal aan het zicht onttrokken. De mogelijkheden van deze ontdekking zijn letterlijk eindeloos. “Ik dacht meteen aan een toepassing voor vrachtwagens. De aanhanger wordt verborgen waardoor de bestuurder perfect zicht heeft. Het heeft ook zijn nut in de chirurgie, het leger, interieur en kunst.”

De Rochester Cloak veroorzaakt geen storing van de achtergrond van het object en het apparaat is niet eens duur. Het kostte Howell en Choi iets meer dan 1000 euro aan materiaal om het te maken en ze geloven dat het een stuk goedkoper kan gedaan worden.