Peruaanse auteur klaagt Disney aan voor plagiaat van Frozen

Hoewel het over magische ijsprinsessen, mythische trollen en een pratende sneeuwpop gaat, misleidt de betoverende verhaallijn van Frozen Isabella Tanikumi niet. De onbekende Peruaanse auteur vindt dat het sprookje in feite gestolen was van haar eigen waargebeurde verhaal en ze klaagt Disney nu aan voor maar liefst 250 miljoen euro voor plagiaat van haar werk.

Mevrouw Tanikumi dringt erop aan dat de film niet gebaseerd is op het sprookje The Snow Queen van Hans Christian Andersen maar op haar eigen autobiografie over opgroeien in het Andes-gebergte in Peru.

De auteur beweert dat Disney haar verhaal en personages geplagieerd en gekopieerd heeft waardoor de film uitgroeide tot een wereldwijd success en het de animatiefilm met de hoogste brutowinst aller tijden werd.

Frozen

Haar boek gaat over het leven van Isabella Tanikumi die haar lezers meeneemt op een reis door de verschillende fasen van haar opmerkelijke leven. Zo heeft ze het onder andere over de verwoestende aardbeving van 1970 in Huarez in Peru en de beproevingen van het overwinnen van een gebroken hart.

De film gaat over de onverschrokken optimistische Anna die op een epische reis vertrekt naar haar zus Elsa, die over magische krachten beschikt waarmee ze het koninkrijk Arendelle in een eeuwige winter gevangen houdt.

Frozen 3

Frozen boekte een record brutowinst van 1.2 miljard dollar op de wereldwijde box office en maakte dus een enorme winst vergeleken met het relatief bescheiden budget van 150 miljoen dollar waarmee de film gemaakt werd.

Het bekende lied uit de film, Let It Go, werd bovendien een grote hit in landen over de hele wereld.