Deze lader maakt backups van smartphonegegevens zonder computer

Voor Maayan Goren, een student in elektrotechniek aan de Universiteit van Tel-Aviv, zijn er twee verschillende soorten mensen: zij die weten hoe ze een backup maken van de gegevens op hun smartphone en zij die iemand kennen die een backup kan maken. Volgens Goren is het essentieel dat je regelmatig je smartphonedata elders opslaat dan op je telefoon.  Vandaar dat hij bleep bedacht, een eenvoudige manier om regelmatig backups te maken.

Een smartphone moet je bijna dagelijks uploaden, dat is voor velen een routine geworden. Bleep is de manier om die routine te combineren met het maken van een reservekopie van je gegevens. In de herlaadkabel van bleep zit een geheugenstick die tot 64GB gegevens kan bevatten. Met de bijhorende applicatie kan je instellen of je de telefoon enkel wil opladen, de telefoon wil opladen en een backup wil maken of je de gegevens naar je telefoon wilt plaatsen.

Op die manier worden jouw nummers, foto’s, video’s, berichten,… allemaal opgeslagen zonder dat je ooit een computer of een internetverbinding en een cloudservice nodig hebt. De kabel van bleep is in staat om je smartphone op te laden, maar heeft in principe geen elektriciteit nodig om gegevens op te slaan of over te zetten. Je data kan je ook versleutelen met een wachtwoord, zodat anderen de kabel kunnen gebruiken zonder dat ze jouw persoonlijke foto’s kunnen zien. Een backup maken wordt dus even simpel als je smartphone opladen.

Goren zocht via crowdfunding 20.000 dollar (15.500 euro) om de productie te starten. Dat bedrag behaalde hij vlotjes. Bleep zal dus sowieso geproduceerd worden en via Indiegogo is het mogelijk om een model van 16GB te bestellen voor 40 dollar (31 euro). Het handige kabeltje wordt dan in augustus 2015 geleverd. Als de crowdfundingcampagne 100.000 dollar bereikt, wordt het productieproces versneld.