Parijs vervangt sloten door glazen panelen

De Pont des Arts in Parijs is een van de meest romantische bruggen. Duizenden koppels uit de hele wereld hebben daar hun hangsloten vastgeklemd aan de leuningen van de brug wat symbool staat voor “liefde die  voor altijd wordt opgesloten”.

Maar voor altijd zal drastisch verkort worden naar een paar maanden, want het romantische ritueel wordt de toerist ontnomen. Vrijdag kondigden stadsambtenaren aan dat er een proef-experiment zal plaatsvinden waarbij de sloten verdwijnen en plaats zullen maken voor dike glazen panelen zodat er ook geen nieuwe meer gehangen kunnen worden.

Pont_des_Arts_+_canenas

Het aantal sloten wordt geschat op meer dan 700.000 waardoor elk panel zo’n 500 kg te zwaar is. De stad neemt de maatregel omdat de intieme plechtigheid een plaag was geworden. Het ritueel heft zich verspreid naar andere bruggen zoals de de Pont de l’Archeveche en de Passerelle Simone de Beauvoir waardoor er een strijd losbarstte tussen monumentenzorg en de belangen van de toerist.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, vroeg om nieuwe manieren te vinden om liefde te uiten. “Parijs is de hoofdstad van de liefde en daar zijn we allemaal trots op. Maar er zijn andere, mooiere manieren om liefde te tonen dan het bevestigen van hangsloten.”

Cadenas_des_amoureux_sur_le_pont_des_Arts

Flavio Carvalho, een mechanische ingenieur uit São Paulo in Brazilië, kreeg de opdracht om de nieuwe glazen panelen te plaatsen. “Ik doe dit eigenlijk niet zo graag, want het is een deel van onze geschiedenis en de brug is heel bijzonder.”

Flavio heeft zelf met zijn vrouw een slot aan de brug gehangen en hielden de sleutel bij om op een romantische plek in Italië weg te gooien. De stad heeft ondertussen al een Twittercampagne opgestart waarbij koppels worden aangemoedigd om een foto met de hashtag #lovewithoutlinks op Twitter te plaatsen. Ondertussen hebben meer dan 500 mensen digitaal hun toewijding verklaard.