Zó shop jij fashion binnen je budget!

De toffe nieuwe herfst- en wintercollecties liggen in de schappen. Yes! Dat wordt shoppen! Maar hoe doe je dat zonder dat je meteen véél te veel uitgeeft? Check snel deze tips.

1. Garderobe check
Dit is het perfecte moment voor een grote opruiming van je garderobe. Haal je kleding tevoorschijn en sorteer het in twee categorieën: wegdoen of bewaren. Alles wat je langer dan een jaar niet hebt gedragen, kun je ruilen met vriendinnen, verkopen (denk aan 2dehands.be of een speciale Facebook verkooppagina), of doneren aan het goede doel. De kleding die je pas volgend seizoen weer draagt, berg je tijdelijk op in dozen om ruimte te besparen. Vergeet niet dat je ook sommige lente- en zomerkleding kunt dragen in de koudere maanden als je ze combineert met een warm vest of dikke panty. Think outside the box!

2. Statement accessoires

De makkelijkste manier om je look te updaten is met accessoires. Trendy accessoires zijn niet duur, nemen weinig ruimte in en kunnen een bestaande, basic outfit transformeren tot een killer look. Laat je eens inspireren door The Uniform Project, waarbij de Amerikaanse Sheena een jaar lang één kledingstuk op 365 verschillende manieren droeg:

3. Shop slim
Bedenk van tevoren wat je echt nodig hebt als aanvulling op je bestaande kledingstukken en focus je daarop tijdens het shoppen. De kans dat je ineens je spaargeld kwijt bent aan een impulsaankoop is dan een stuk kleiner. Ga niet klakkeloos mee met iedere trend, maar volg je eigen persoonlijke stijl en voorkeur. Dan weet je tenminste zeker dat je je er prettig bij voelt en je het ook daadwerkelijk gaat dragen.

 

4. (Mis)koopjes
Inspecteer jouw miskopen eens. Wat hebben ze gemeen? Grote kans dat je ze gekocht hebt in de solden, omdat het zo goedkoop was. Probeer je niet te laten beïnvloeden door de prijs van een item, maar stel jezelf eens de volgende vragen:
– Zou ik dit kledingstuk ook kopen als het niet afgeprijsd is?

– Móét ik dit hebben?
– Ga ik dit kledingstuk meerdere malen dragen in de nabije toekomst (zo ja, wanneer)?
Als je één van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, heb je het item waarschijnlijk niet nodig!

Investeer liever in items, waar je echt plezier van gaat hebben. Duurdere items kosten misschien iets méér, maar op de lange termijn zullen ze juist geld besparen. Met een spijkerbroek van €5 die je nooit draagt, ben je immers duurder uit dan met je lievelingsjeans voor €60, die je al twintig keer hebt gedragen en waar je nog jarenlang van zult genieten.

5. Tweedehands juweeltjes
We love vintage! Dit is namelijk niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam. Er is al zoveel toffe kleding op de wereld, waarom zou je per se iets nieuws moeten hebben? Struin eens 2dehands.be, eBay, Etsy of ASOS Marketplace af voor een uniek vintage stuk, waar je niemand anders mee zult zien lopen. En scoor — zelfs met een klein budget —een toffe look.

6. Verzendkosten delen
Heb je online die ene musthave gevonden, maar berekent de shop verzendkosten? Bestel dan je aankoop tegelijkertijd met een vriend(in), zodat je de kosten kunt delen. Of breidt je bestelling meteen uit voor je hele vriendenkring of gezin. Sommige winkels hanteren namelijk een gratis verzending vanaf een bepaald bedrag.