Hoe werkt een windmolen?

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Je ziet ze vaak langs de snelweg, rustig draaiend terwijl ze CO2-neutrale, groene stroom opwekken. We hebben het hier natuurlijk over windmolens, een belangrijk onderdeel van de productie van hernieuwbare energie in ons land. Windmolens zijn fantastisch, maar ook een beetje mysterieus. Hoe kan zo'n molen stroom opwekken? EDF Luminus, de energieproducent met 66 windturbines zo'n 77.000 gezinnen van stroom voorziet, legt het uit.

“De drie wieken van een windmolen vangen de wind op, zodat ze beginnen draaien en de rotor of de schroef in beweging gezet wordt. De rotor bevindt zich op de top van de mast, want hoe hoger je gaat, hoe harder de wind waait. Afhankelijk van het type windmolen is dit op een hoogte van 80 tot 110 meter.”

“De rotor drijft een as aan in de gondel die verbonden is met een alternator. Omdat de as draait, wordt er mechanische energie opgewekt. De alternator zet deze mechanische energie om in elektrische wisselstroomenergie. Een transformator verhoogt dan de spanning van die elektrische stroom. Zo kan die gemakkelijker getransporteerd worden op de middenspanningslijnen van het openbare elektrciteitsnet.”

“Om te kunnen opstarten heeft een windturbine een minimale windsnelheid van 10 tot 15 kilometer per uur nodig. De optimale snelheid bedraagt 40 kilometer per uur. Door middel van een rem is het mogelijk om de windmolen stil te leggen. Dat gebeurt uit veiligheidsoverwegingen als de wind harder dan 90 kilometer per uur waait.”

Bekijk ook zeker het onderstaande filmpje over de werking van een windturbine.