Wifi en films in lijnbussen kunnen reizigersaantallen verhogen

Indien de lijnbussen meer comfortabele zetels zouden hebben of uitgerust worden met wifi en videoschermen, zouden meer reizigers zich met de bus verplaatsen. Zo’n 64 procent zou zelfs bereid zijn om in dat geval meer te betalen voor een busrit, zo concludeert studente Emilie Couwenberg in haar masterproef Mobiliteitswetenschappen aan de UHasselt.

De bus als publiek transportmiddel aantrekkelijker maken, kan door enkele kleine wijzigingen aan te brengen in het interieur. Dat kan gaan van één afvalbakje per passagier over een centraal bagagerek tot tv-schermen met films. «Reizigers vinden de bus over het algemeen veilig, gemakkelijk en betrouwbaar», zegt Emilie Couwenberg, die voor haar masterproef de AXA Award in ontvangst mocht nemen. «Verbeterpunten zijn de overbezetting in de bus (54%), het gebrek aan actuele informatie (52%), storend gedrag van medepassagiers (39%) en reiscomfort (36%).»

Op het vlak van comfort, zijn er nochtans mogelijkheden tot verbetering. «Een individuele en ruime stoel met een verstelbare rugleuning,» weet Couwenberg uit de enquête. «Meer ruimte om te staan vermijdt dan weer het gevoel van ’sardientjes in een blik’. Reizigers pleiten ook voor één afvalbakje per passagier, een kapstok en een centraal bagagerek. Het plaatsen van televisieschermen met films en het aanbieden van wifi zorgt dan weer voor een andere reistijdperceptie, en dus voor een aangenamer gevoel over de verplaatsing.» Hiervoor wil de reiziger trouwens graag meer betalen. Bijna 65 pct wil tussen 0,25 en 0,75 euro méér neertellen voor een comfortabelere busrit.