Vrouwen gamen nu officieel meer dan mannen

Gaming wordt al lange tijd gezien als het domein van jongers die staren naar gloeiende schermen terwijl hun vriendinnen (als ze die al hebben) afkeurend toekijken. Maar dit cliché begint te veranderen want uit nieuwe cijfers blijkt dat er ondertussen meer vrouwen dan mannen gamen.

De trend is gedreven door 25 tot 44-jarige vrouwen die voornamelijk gratis puzzel en trivia-games downloaden voor hun smartphones. Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Internet Advertising Bureau (IAB) UK, bleek dat vrouwen goed zijn voor meer dan de helft van de mensen die al eens een of andere vorm van een videogame hebben gespeeld in de laatste zes maanden.

In het algemeen telt het gamer publiek in het Verenigd Koninkrijk nu 33,5 miljoen gamers, wat goed is voor 69% van de bevolking. Van dat aantal zijn de 44 plussers het sterkst vertegenwoordigd want ze maken 27% van de gamer gemeenschap uit. Kinderen en tieners haalden maar 22%. Ook de categorie van de 65 tot 74 jarigen is vertegenwoordigd. Bijna een derde van die bevolkingsgroep speelde in de laatste zes maanden een videogame.

Zes van de tien games die in de afgelopen maanden gratis waren, zijn nu de populairste videogames bij 55% van de bevolking. Trivia en puzzels scoren het hoogst, want bijna een derde van de respondenten vond dat soort spelletjes het leukst. Actie, avontuur en schiet-spelletjes zijn de volgende favoriete categorie bij 18% van de antwoorden. Opvallend genoeg is deze categorie spelletjes veruit het populairst bij mannen tussen de 16 en 44 jaar.

“Het internet en mobiele apparaten hebben het gaminglandschap voor altijd veranderd,” vertelt Steve Chester, directeur van data op het IAB. “Ze hebben gaming veel toegankelijker gemaakt voor een breed publiek. In het verleden moest je een dure computer of console kopen om de beste ervaring te krijgen. Nu download je gewoon een gratis app.”

De gemiddelde gamer spendeert zo’n 11 uur per week aan het spelen van games. Voor 8 tot 15-jarigen is dat 20 uur.

Een apart onderzoek van het sociale media network Pixwoo.com constateerde dat de gemiddelde gamer ongeveer 12 uur per week spendeert aan gaming, 35 jaar oud en getrouwd is en ongeveer 20.000 euro per jaar verdient.