Worden mijn kinderen benadeeld als ik hertrouw?

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar een notaris kan je helpen in heel wat belangrijke momenten in je leven. Je gaat trouwen of scheiden? Een huis kopen of verkopen? Je eigen zaak starten? Een notaris is een echte specialist die je begeleidt bij elke stap in die vaak complexe procedures. Elke week ontdek je hier wat hij zoal voor je doet.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Je hebt kinderen uit een vorige relatie én je hebt opnieuw de grote liefde gevonden. Jullie willen dus trouwen. Proficiat! Maar wat gebeurt er eigenlijk met je kinderen als je er later niet meer bent? Want door jullie huwelijk ontstaat er automatisch een levenslang vruchtgebruik voor de langstlevende partner. Wat betekent dat concreet voor je kinderen uit je vorige relatie? Die erven later alleen de naakte eigendom. En dat kan leiden tot heel wat frustraties, zeker als je nieuwe partner nog jong is.

Bovendien verliezen koppels soms uit het oog dat de waarde van dat vruchtgebruik voor de partner van de overledene heel hoog kan oplopen. Bij de uitbetaling van het vruchtgebruik en van de naakte eigendom zouden je kinderen dus financieel kunnen benadeeld worden. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Huwelijkscontract is de oplossing

Is een testament dan de oplossing? Niet echt. Want in het erfrecht is de langstlevende echtgenoot dubbel beschermd. Je moet dus rekening houden met zijn of haar minimumerfdeel. Dat is altijd vruchtgebruik op minstens de helft van de erfenis en zeker op de gezinswoning en de inboedel (zelfs al is dat meer dan de helft van de erfenis). Wat kan je dan wel doen? Een huwelijkscontract afsluiten via je notaris. In dat huwelijkscontract kan je dat vruchtgebruik voor een stuk beperken (bijvoorbeeld tot bepaalde aandelen of effecten) of helemaal uitschakelen voor wat betreft de erfenis. Op die manier heb je de zekerheid dat je kinderen niet benadeeld worden. Je hebt veel mogelijkheden, maar je partner zal wel altijd het vruchtgebruik behouden van de gezinswoning en van de inboedel. Deze regeling kan je enkel gebruiken als  een van de echtgenoten minstens één kind heeft van voor het huwelijk.

Flexibel

Wist je trouwens dat zo'n huwelijksclausule niet wederzijds hoeft te zijn? Je kan samen bijvoorbeeld perfect overeenkomen dat er bij het overlijden van de ene partner wél vruchtgebruik is voor de ander. Maar omgekeerd niet.

Je notaris zorgt ervoor

Je merkt het, er komt heel wat kijken bij het regelen van je erfenis in een nieuw huwelijk, zeker als je kinderen uit een vorige relatie hebt. Je notaris kan een huwelijkscontract opstellen vóór het huwelijk, maar evengoed tijdens het huwelijk via een kleine wijzigingsakte. Hij weet perfect wat er moet gebeuren en geeft je bovendien objectief en onafhankelijk advies. Ga dus zeker eens bij hem langs voor meer informatie of voor de oplossing die het best past bij jouw persoonlijke situatie. Veel geluk in je nieuwe huwelijk!