Hoe ziet de ideale productieve werkdag eruit?

Hoeveel tijd moet je in het werk steken en hoelang mogen je pauzes duren? Een nieuwe studie heeft de magische indeling gevonden, met meer pauzes dan je denkt.

Als werknemers geen behoorlijke lunchpauze nemen, dan gaat hun productiviteit naar beneden. Dat staat zwart op wit bewezen in een studie van de Universiteit van Toronto, die eerder dit jaar werd gepubliceerd. Volgens professor HR-Management John Trougakos, die mee het onderzoek leidde, hebben onze hersenen slechts een beperkte voorraad psychologische energie. «Alle inspanningen die we moeten leveren om ons te concentreren en te presteren, putten uit die voorraad. Eens de energiebron volledig geplunderd is, worden we minder efficiënt in alles wat we doen.»

Pauzes zijn dus essentieel voor de productiviteit, maar minder duidelijkheid is er over de ideale verhouding tussen de gewerkte tijd en de pauzetijd. Daarom onderzocht het sociaalnetwerkbedrijf The Draugiem Group welke gewoontes hun meest productieve werknemers erop nahielden. Via de productiviteitsapp DeskTime ontdekten ze dat de 10% productiefste werknemers niet per se langer werkten dan de rest. Sterker nog, ze werkten niet eens acht uur per dag. Wel namen ze geregeld een pauze. Elke 52 minuten die ze werkten, volgde er een pauze van 17 minuten.

«Het geheim om de hoogste productiviteit te halen gedurende een werkdag? Niet langer werken, maar wel slimmer, met meer pauzes», rapporteerde Julia Gilford van The Draugiem Group. De productiefste werknemers werkten 52 minuten zeer intens, om vervolgens hun hersenen rust te geven en ze voor te bereiden op het volgende werkuur. De pauzes moeten wel échte werkonderbrekingen zijn, weg van het bureau en de computer, stelt Gilford. «Check tijdens je pauze dus geen e-mails of bekijk geen YouTube-filmpjes, maar maak een wandeling, sla een praatje met collega’s of lees een boek.» Volgens Gilford is het ook belangrijk dat werknemers met een gerust gemoed kunnen pauzeren, zonder de angst om lui of onproductief over te komen.