Waarom de meeste Disney-figuren geen moeders hebben

Als je je ooit hebt afgevraagd waarom zoveel Disney-figuren geen moeder hebben, er is een logische verklaring voor en Don Hahn, de uitvoerend producent van Maleficent vertelde het aan Glamour.

“Ik zal je twee verhalen vertellen die de redenen geven. Ik praat er normaal niet over maar vandaag zal ik dat wel doen,” zei Don Hahn aan Glamour.

“De eerste redden is een praktische want de films zijn meestal 80 of 90 minuten lang en de meeste Disney-films gaan over opgroeien. Ze gaan over een dag in je leven waarop je je verantwoordelijkheid moet accepteren.

Zo liep Simba in “De Leeuwenkoning” weg, maar moest hij terugkomen. De nood om op te groeien, is er sneller als ouders ontbreken. Bambi’s moeder werd aan het begin van de film vermoord, waardoor hij moest opgroeien. Belle uit “Belle en Het Beest” heeft wel een vader maar die raakt verdwaald waardoor zij in actie moet komen. Het is dus een terugkerend element in veel Disney-films.”

Leeuwenkoning

Hahn, die ook meewerkte aan klassiekers als “Belle en het Beest” en “De Leeuwenkoning”, gaf een tweede reden voor het kleine aantal moeders in Disney-films. In de vroege jaren 1940 kocht Walt Disney een huis voor zijn ouders.

“Hij had jongens van de studio het fornuis laten installeren, maar toen zijn vader en moeder verhuisden, bleek het fornuis te lekken waardoor zijn moeder overleed. De huishoudster kwam de volgende ochtend het huis binnen en trok zijn ouders naar buiten. Zijn vader was ziek maar overleefde het wel, maar zijn moeder stierf.”

Zeemeermin

Volgens Hahn sprak Walt Disney nooit over de dood van zijn moeder en tot op de dag van vandaag gebeurt dat niet. “Hij sprak nooit over die tijd, omdat hij zich persoonlijk verantwoordelijk voelde. Hij was zo succesvol en kocht zijn ouders een huis. Door een vreemde speling van de natuur of onkunde van de arbeiders liep het slecht af. Er is een theorie, maar ik ben geen psycholoog, die zegt dat Walt erdoor werd achtervolgd.”