Dit maakt of kraakt je kansen op online dating websites

Eerlijke foto’s zijn effectiever dan grappige of ironische foto’s als het gaat over profielafbeeldingen op online dating sites. Dat zegt Christian Rudder, mede-oprichter van OKCupid in een interview met Huffington Post.

Rudder gaf kritiek op de profielfoto van een voormalig gebruiker die zich afvroeg waarom hij weinig succes had op de site. Op de site geven mensen een score op de profielen van mensen. De man in kwestie beweerde er niet slecht uit te zien, maar was volgens de site niet meer dan een 4/10 waard.

Volgens Rudder lag het probleem voornamelijk bij de profielfoto van de man, die hem half afbeeldde terwijl hij taart at. “De gebruiker probeerde voor grappig te gaan, maar je kan alleen de onderste helft van zijn gezicht zien waardoor iemand die misschien met je uit wil eigenlijk nog steeds geen idee heeft van hoe hij eruit ziet. Ik veroordeel de keuzes van de man niet, want ik denk dat een echt grappige foto geweldig kan zijn, maar in dit geval heb je als vrouw niet meteen de neiging om iets te gaan drinken met hem.”

De feedback van anderen blijkt essentieel te zijn op OKCupid. “De feedback van anderen, meestal gebaseerd op de foto’s van een gebruiker, is zeer bepalend voor het soort vrouwen die gebruikers te zien zullen krijgen als potentiële matches. We proberen een 6 met een 6 te combineren, een 4 met een 4 enzovoort. De juiste profielfoto is dus van groot belang als je vrouwen wil daten die je in het dagelijkse leven als “out of your league” zou categoriseren.”