Zo’n grote diamant zag je nog nooit

Petra Diamonds heeft een witte diamant van 232.08 karat met een uitzonderlijke omvang en helderheid gevonden in haar Cullinan-mijn in Zuid-Afrika. Vier analisten voorspelden al dat de diamant meer dan 12.5 miljoen euro waard zal zijn.

1410276541302_Image_galleryImage_Mandatory_Credit_Petra_Di

De oogverblindende diamant is een D colour Type II diamant. Dat zijn diamanten die gevormd worden over een lange periode. Ze zijn vaak groot en onregelmatig qua vorm en ze hebben geen meetbare stikstofonzuiverheden. Dat betekent dat ze vaak van topkwaliteit zijn qua kleur en helderheid.

D colour diamanten staan bekend als de meest kleurloze en daarom zijn ze ook het meest gewild en dus het meest kostbaar. “Wij schatten dat de diamant tussen de 10 miljoen en 15 miljoen dollar waard is,” vertelden analisten van Numis Securities.

Petra Diamonds, die een omzet van ongeveer 300 miljoen euro meldden in het voorgaande boekjaar, weigerde om vrij te geven hoeveel de diamant precies waard was.

De steen zal hoogstwaarschijnlijk worden opgepikt door een koper uit één van de traditionele landen als de Verenigde Staten, Europa, Israël en China die de steen polijsten en verder bewerken. “Klanten komen meestal naar ons in plaats van dat wij klanten benaderen,” legde een woordvoerder van het bedrijf uit aan Reuters.

De Cullinan-mijn is een grote bron van edelstenen. In 1905 werd er de beroemde diamant van 3106 karaat gevonden. Die diamant werd gebruikt voor de Britse kroonjuwelen.