Honden houden veel meer van een aai over de bol dan we ooit dachten

Een eenvoudige “brave jongen” is niet voldoende voor een hond. Een nieuwe studie geeft aan dat jouw hond het heerlijk vindt om een aai over de bol te krijgen. Wetenschappers hadden het aaien van de hond voorheen danig onderschat.

Tijdens het experiment voor het onderzoek werden 72 honden met vrijwilligers in een kamer opgesloten. Er werden drie sessies gehouden van acht minuten waarbij de deelnemers de honden aaiden, ermee spraken of ze negeerden. De studie wees uit dat alle honden een enorme voorkeur vertoonden voor het aaien terwijl hun interesse als ze geprezen of genegeerd werden ongeveer hetzelfde was.

Eerdere studies toonden aan dat aaien de bloeddruk en hartslag van de hond verlaagt. Dat bleek uit onderzoek van Erica Feuerbacher.

Dr Clive Wynne, co-auteur van de meest recente studie, zegt dat het kan dat honden niet reageren op andere stemmen dan die van hun baasje maar een aai werkt bij iedereen. “Dit onderzoek beweert niet dat je je hond niet kunt trainen om verbale lof te herkennen. Als vocale lof gekoppeld wordt aan een aai of voedsel, dan kunnen ze leren om het te waarderen.”

Dus geef je hond een traktatie en een dike knuffel. Daar heeft hij meer aan dan je dacht.