“One more thing…”

Alle geruchten zijn uitgekomen: Apple lanceert een slim horloge. En twee nieuwe iPhones, met groter scherm en langere batterijduur. En een eigen betalingssysteem.

Apple-fans van het eerste uur, maar ook gewone smartphonegebruikers: letterlijk de hele wereld telde gisterenavond af naar de keynote van Apple-ceo Tim Cook. Sinds het overlijden van zijn iconische voorganger Steve Jobs in 2011, kon Cook niet meer stunten met een spraakmakend product. Hoog tijd om die achterstand goed te maken, moet de ceo gedacht hebben. Hij begon zijn speech meteen met de aankondiging van twee nieuwe telefoons: de iPhone 6 en de iPhone 6 Plus. Beide toestellen hebben een groter scherm dan de vorige iPhones, Cook had het zelfs over «de grootste vooruitgang in de geschiedenis van iPhone». De processor van de iPhone 6 zou tot vijftig keer sneller zijn dan de allereerste generatie van het toestel. Volgens Apple zullen de nieuwe iPhones ook een langere batterijduur hebben dan de voorgangers, iets wat altijd een groot pijnpunt is geweest bij de smartphonefabrikant.

Na de voorstelling van de nieuwe iPhones stelde Apple een eigen betalingssysteem voor. Dankzij Apple Pay kan je voortaan contactloos betalen door je iPhone dichtbij een sensor te houden. Apple heeft al overeenkomsten gesloten met een aantal grote creditcardmaatschappijen, banken en ook winkelketens zoals McDonald’s en Subway. «We willen de portefeuille vervangen», sprak een ambitieuze Cook.

Maar met de volgende woorden zou de ceo pas echt de handen op elkaar krijgen: ‘One more thing’, sprak hij Steve Jobs-gewijs, en de hele zaal in Cupertino ging overstag. Zoals verwacht had Cook het over de Apple Watch, het eerste horloge dat Apple op de markt brengt. Het slimme horloge kan gebruikt worden voor communicatie en navigatie en kan, net als smartwatches van concurrenten, dienst doen als een hulpmiddel bij het sporten. Zo beschikt het horloge over een hartslagmeter en andere applicaties om lichaamsfuncties bij te houden. De Apple Watch gaat een prijzige 349 dollar kosten en is pas beschikbaar vanaf begin 2015. Apple trekt ook de kaart van de fashionista’s: er komen gouden Apple Watches, sportmodellen, in fluokleurtjes en in het leer.

«Deze Apple Watch gaat toch een stapje verder dan wat de concurrentie heeft laten zien», zegt de Nederlandse Apple-expert Bart Breij van iCulture.nl, de grootste Apple-community in de Benelux: «De besturing is bijzonder, omdat je werkt met een touchscreen en een knopje aan de zijkant. Dat laatste lijkt wel een nieuwe versie van het befaamde klikwiel dat de iPod heeft grootgemaakt. Je kan ook chatten via tekeningen, want voor een toetsenbord is er op zo’n horloge natuurlijk geen plaats. Ja, Apple heeft er een toestel vol gimmicks van gemaakt. Dit kan weleens gaan scoren.»