Do’s en dont’s die elke moeder móét lezen

Alle moeders willen natuurlijk de tofste en de liefste zijn. Dit bereik je niet door je kind altijd zijn zin te geven en dagenlang met de iPad te laten spelen. Maar hoe doe je dit wél? Lees de belangrijkste do’s en don’ts om een echte supermama te worden!

DO’s:

1. Laat je smartphone met rust
Kijk je ook de hele dag of je nog een nieuw WhatsApp-bericht hebt ontvangen van manlief of je beste vriendin? Met als gevolg dat je maar half aandacht hebt voor je kids?  Dit vinden kinderen echt niet cool: ‘Waarom krijgt de smartphone wel aandacht en ik niet?’ Dat berichtje kan ook wel even wachten, toch? Leg je telefoon weg en zorg dat je echt aandacht geeft aan je kind.

2. Vergeet kookprogramma’s
Masterchef, topchef, enzovoort. Het televisieaanbod op de doordeweekse middag, wanneer de kinderen dus vrij zijn, bestaat tegenwoordig zowat alleen uit kookprogramma’s. In plaats van naar deze programma’s te kijken, kun je ook samen met je kids een taart bakken. Wedden dat dit minstens zo plezierig is?

3. Quality time met de kids
Verras de kinderen als ze vrij zijn met een leuk uitstapje. En nee, dat is niet een uitje naar de supermarkt. Ga naar het park of naar de dierentuin. Je maakt de kinderen hier gegarandeerd gelukkig mee.

DON’TS:

1. Plaats niet alle 15.478 foto’s van de kids op Facebook
Wat veel moeders met jonge kinderen doen, is elke dag fotomomenten van de kinderen delen met hun Facebook vrienden. Laten we eerlijk zijn: af en toe een foto plaatsen is leuk, maar om elke foto te delen, gaat een beetje te ver. Je Facebook vrienden zitten hier ook niet op te wachten (en mocht je zelf zo’n vriend zijn, kun je dit artikel natuurlijk heel subtiel delen via Facebook…). Bovendien vinden de kinderen het later echt niet tof dat je hun hele leven op Facebook hebt gedeeld.

2. …en ‘like’ of reageer niet op elk bericht van je kinderen
Zijn de kinderen oud genoeg om zelf een Facebook account te hebben? Reageer of ‘like’ niet elk bericht dat hij of zij plaatst. Kinderen vinden het namelijk heel vervelend als hun moeder zich overal mee bemoeit.

3. Geef niet altijd de iPad
Kinderen kunnen weleens eigenwijs zijn en niet luisteren. Tegenwoordig proberen veel moeders dit op te lossen door de altijd goedmakende iPad te geven. Doe dit niet meer! Af en toe kan geen kwaad, maar de iPad lost echt niet alles op. Praat liever me ze en maak duidelijke regels, zodat ze in het vervolg beter zullen luisteren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer do’s en don’ts om de beste moeder te worden. Het belangrijkste is dat je de kids genoeg aandacht geeft, zonder dat het te bemoeierig wordt. Stel duidelijke grenzen, zodat ze weten wat wel/niet mag. Vergeet ook niet om regelmatig iets leuks met de kinderen te doen, want ze zijn dol op verrassingen. Dan ben jij gegarandeerd de tofste moeder van de wereld!