Barclays identificeert binnenkort zijn klanten via de aders

Identificatiemethodes gaan vaak uit van een kenmerk dat uniek is voor elke persoon, denk maar aan vingerafdrukken. Maar de laatste jaren is er een nieuwe methode ontwikkeld om personen te identificeren: via de aders.

In de jaren ’90 ontdekten wetenschappers dat het veneuze systeem, de verzameling van de aders in een lichaam, uniek is voor iedere persoon. Het duurde enkele jaren voordat die informatie benut werd maar vandaag de dag komen steeds meer bedrijven op de proppen met methodes om mensen te identificeren via de aders.

Zo ook de Britse bank Barclays, die vandaag een identificatiesysteem via de aders aankondigden. Klanten kunnen hun aders koppelen aan hun bankaccount. Ze krijgen dan de VeinID, een apparaatje waarin ze hun moeten vinger leggen. Met infraroodlichten worden de aders in de vinger dan gescand, zodat de identiteit van de klant wordt bevestigd. Zo wordt de PIN-code overbodig.

Volgens Barclays is dit systeem veel veiliger dan vingerafdrukken, die nagemaakt kunnen worden. Enkel de vinger van de gelinkte klant kan de bankrekening ontgrendelen. Schrik voor afgehakte vingers is ook niet nodig, want het apparaatje kan enkel identificeren als er bloed door de vinger stroomt. Barclays lanceert de VeinID begin volgend jaar bij 30.000 grote bedrijven die klant zijn bij de bank. Op termijn wil Barclays de VeinID ook aanbieden aan particulieren.