José Zamora schrapte één letter in zijn sollicitatiebrief en had meteen werk

Zijn naam is Jose Zamora en hij had een routine. Hij zocht maandenlang naar een baan. Hij meldde zich elke ochtend aan op zijn computer en kamde het internet uit op zoek naar aanbiedingen die van toepassing waren op alles waarvoor hij gekwalificeerd was. Hij zond 50 tot 100 sollicitaties per dag.

Maar Zamora kreeg geen antwoord en hij besloot om één letter in zijn sollicitatiebrief te veranderen. Hij liet de ‘s’ weg uit zijn naam en werd Joe Zamora. Een week later zat zijn inbox vol.

Hoewel digitale sollicitaties de ultieme oefening zou moeten zijn in het aannemen op basis van kwalificaties in plaats van uiterlijk en huidskleur, bleek uit tal van studies dat het niet het geval is. Werkgevers discrimineren bewust of onbewust namen die zwart of Latino klinken, volgens een rapport in de New York Times. Kandidaten met een ‘blank klinkende’ naam werden 50% vaker teruggebeld dan sollicitanten met een ‘zwart klinkende’ naam. Dat is een significant verschil.

“Ik moest letter laten vallen om aangenomen te worden,” voegde Zamora later toe. “Soms vraag ik me af of mensen wel weten dat ze oordelen en discrimineren, ook is het op basis van een naam, maar ik denk dat we het allemaal de hele tijd doen.”