Vulkaan op IJsland geeft een adembenemende lavashow

De Bardarbunga vulkaan in IJsland geeft een lavashow. De laatste uitbarsting begon zondag en kan nog weken doorgaan. Hoewel er fantastische beelden van de uitbarsting zijn, kan een explosieve uitbarsting leiden tot veel gevaar. Grote aswolken kunnen de lucht in gestuwd worden waardoor gletsjerijs smelt en er overstormingen komen in IJsland.

Dergelijke aswolken zijn bovendien gevaarlijk voor de modern straalvliegtuigen en een explosieve uitbarsting zou het trans-Atlantische luchtverkeer weer kunnen verstoren zoals gebeurde bij de uitbarsting van de Eyjafjallajokull in 2010.

Volgens de wetenschappers is het nog niet duidelijk hoe erg de uitbarsting zal zijn. Ze houden de Bardarbunga vulkaan nauwkeurig in de gaten. Tot nu toe verloopt de uitbarsting relatief rustig.

Erik Klimetti van Wired.com en eigenaar van een blog over vulkanen, zegt dat het debiet van lava uit de grond ongeveer de helft is van het debiet van de Niagara Falls.

Omdat er geen precieze voorspelling mogelijk is, hebben wetenschappers vier verschillende scneario’s geformuleerd van wat er de komende dagen en weken kan gebeuren. De scenario’s variëren van geen verdure uitbarsting tot explosieve en as-producerende activiteit.

Nu de vulkaanuitbarsting nog relatief rustig verloopt, konden fotografen de vulkaan benaderen en dat leverde enkele spectaculaire beelden op.

Mocht de uitbarsting verergeren, dan zullen nieuwslezers alvast opgelucht ademhalen dat de naam van deze vulkaan gemakkelijker uitspreekbaar is dan de Eyjafjallajokull.