Een simpele aanpassing qua mindset laat je toe om alles te kunnen leren

Een kleine psychologische verandering in hoe we de uitdagingen aanpakken, kan drastisch beïnvloeden hoe succesvol we zijn. Dat zegt Carol Dweck, een professor psychologie aan de Stanford University, uit in haar boek “Mindset: The New Psychology of Success”.

Microsoft magnaat Bill Gates tweette eerder deze week de video waarin Dweck haar theorie uitlegt. Volgens Dweck zijn er twee mindsets. De ‘fixed mindset’ en de ‘growth mindset’. Studenten geloven dat hun intelligentie, basisvaardigheden en talenten onveranderlijk zijn. Mensen die een growth mindset hebben, denken dat hun talenten en vaardigheden door middel van inspanningen, goed onderwijs en doorzettingsvermogen kunnen ontwikkelen. Deze mensen leren sneller en beter dankzij hun juiste focus.

“Kinderen die geprezen worden om hun intelligentie willen geen uitdaging achteraf. Ze willen niet hard werken aan iets en als iets moeilijk is, dan geven ze het op,” zei Dweck in een video-interview.

Dat komt omdat er nieuwe neurale verbindingen worden gevormd in de hersenen als je fouten maakt. Dus je hersenen groeien daadwerkelijk als je sommige dingen verpest.

Mensen met een fixed mindset hebben de neiging om moeilijk om te kunnen gaan met tegenslag. Dweck schrijft in haar artikel dat uitblinkers twijfelen aan hun intelligentie als ze geconfronteerd worden met obstakels. Als gevolg daarvan zetten ze zich minder in en hebben ze meer kans om de schuld voor hun tekortkomingen af te schuiven op anderen. Mensen met de growth mindset geloven dat ze kunnen slagen door betrokken te blijven en alle middelen te gebruiken om hun problemen op te lossen.