Eat!Brussels 2014: een dorp gewijd aan gastronomie uit de vier hoeken van de wereld

Van 11 tot en met 14 september vindt het culinaire festival eat!Brussels weer plaats in het Ter Kamerenbos. Gedurende vier dagen tonen Brusselse restauranthouders, wijntelers uit Bordeaux en nog vele andere internationale partners van het Brussels Hoofdstedelijke Gewest het beste van zichzelf in het culinaire dorp op eat!Brussels.

Om je alvast te doen watertanden, introduceren we hieronder alvast enkele steden, provincies of regio’s die aanwezig zullen zijn op eat!Brussels.

Afrika

De provincie Katanga:  Deze provincie uit het zuiden van de Democratische Republiek Congo is even groot als ze multicultureel is. Gezelligheid en familie zijn van groot belang in deze kruidige cultuur. Een reeks koks uit de vier hoeken van Katagna zullen deze mooie provincie vertegenwoordigen.

KATANGA

De regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer: De Marokkaanse hoofdstedelijke regio biedt je echte culinaire kunst. In de lokale specialiteiten, zoals couscous en tajines, vind je vaak een rijke kruidenmengeling. Ook de kleine Marokkaanse taartjes, geserveerd met de traditionele muntthee, worden niet vergeten.

Amerika

Quebec: In Quebec gaat de passie voor lekker eten al eeuwenlang mee en ze is vandaag de dag levendiger dan ooit. Een samenvloeiing van Franse en Britse invloeden zorgt ervoor dat de Quebecse keuken gekarakteriseerd wordt door een grote variëteit aan streekproducten (denk daarbij aan cranberry, ahornsiroop, zalm, wijn en cider) en een grote vindingrijkheid van de chefs en ambachtslieden.

AZIË

Peking: De hoofdstad van de Volksrepubliek China is een megalopolis met meer dan 20 miljoen inwoners. Deze stad heeft een fascinerende geschiedenis en herbergt enkele architecturale meesterwerken, zoals de Verboden Stad en de Tempel van de Hemel. De lokale keuken is net zoals de stad: complex, verfijnd en bijzonder smaakvol. Het bekendste gerecht is ongetwijfeld de overheerlijke Pekingeend.

De provincie Sichuan: Sichuan is een provincie in het westen van China die heel wat natuurlijke rijkdommen heeft. De provincie is bekend voor zijn panda’s en voor zijn pikante gerechten. Zo zijn szechuanpepers en chilipepers essentiële ingrediënten voor de lokale gerechten.

IMG_1026

EUROPA

De regio Bratislava: Doordat de Slovaakse hoofdstedelijke regio vlakbij de grens met Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië ligt, heeft Bratislava heel wat te bieden op culinair vlak. Als je gerechten als bryndzove halusky (aardappelknoedels met schapenkaas en spekjes) of pirohy (een soort ravioli) nog niet kent, dan mag je de kans om deze eens te proeven zeker niet missen.

De regio Ile-de-France: Ile-de-France is een historische regio, waar Parijs deel van uitmaakt, die bekend staat voor zijn hoogstaande Franse gastronomie. De regio zal vertegenwoordigd worden door het Centre régional de valorisation et d’innovation agricole et alimentaire (Cervia), een organisatie die zich inzet voor betere en innovatievere landbouw. Cervia zal verscheidene topproducten uit de streek rond Parijs aanbieden, waaronder de gevierde en goddelijke kazen uit Brie.

Ljubljana: De hoofdstad van Slovenië weet de meest veeleisende fijnproevers te bekoren met zijn oude en gevarieerde gastronomische traditie. Vooral de bekende Struklji met dragon of de worsten uit Kranjska zijn echte smaakmakers.

Het woiwodschap Mazovië: Mazovië is een regio in het oosten van Polen, die de Poolse hoofdstad Warschau omvat. De regio herbergt een grote variëteit aan regionale culinaire gewoontes. De tafel is altijd rijkelijk gedekt in heel de regio, dankzij de vrijgevigheid van de inwoners.

Sofia: Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, telt zo’n 1,4 miljoen inwoners. De keuken is er doordrenkt van Slavische en mediterrane invloeden. Het voedsel is gezond, doordat de meeste gerechten heel wat groenten bevatten. Kruiden en specerijen als knoflook, ui, chubritsa, peterselie, munt en dille worden vaak gebruikt.

DSC_0298

Zonder dat je Brussels hoeft te verlaten biedt het gastronomisch dorp van de partners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dus heel wat smaken uit de vier hoeken van de wereld. Eat!Brussels vindt plaats in het Ter Kamerenbos van 11 tot 14 september. De inkom is gratis.

Voor meer informatie kan je surfen naar de sites van Brussels International en eat!Brussels.

BI-NL-CMJN logo eat 2014