Miljarden kwal-achtige wezens spoelen aan en nemen volledige stranden in de beslag

Miljarden kwal-achtige wezens zijn aangespoeld op de vele stranden aan de westkust van de Verenigde Staten. De lokale bevolking en de wetenschap staat voor een raadsel.

Volledige stranden van San Diego tot British Columbia zijn ingenomen door een invasie van kwal-achtige wezentjes die de wetenschappelijke naam Velella Velella dragen. Er is niet veel bekend over de vis van 10 centimeter. Ze hebben een vin die met gas gevuld is waardoor hun reisbestemming volledig afhankelijk is van de wind en de stromingen.

Velella

Ze lijken erg hard op kwallen zowel uiterlijk als op de manier waarop ze hun prooi steken. Gelukkig zijn hun angels wel zwakker dan die van de meeste kwallen waardoor ze de menselijke huid niet kunnen doorboren. De wezentjes zijn dus niet gevaarlijk voor de mens. Ze eten voornamelijk plankton en ze reizen meestal in groepen van een miljoen.

Een maand geleden werden de Velella Velella al regelmatig waargenomen aan het Humboldt strand en nu werden er meer dan duizend per meter geteld langs de Californische kust.

Velella2

Normaal gezien leven de beestjes op duizenden meters onder het wateroppervlak dus de reden waarom ze in grote getallen gestrand zijn, is nog onduidelijk. Er wordt vermoed dat het komt door de stijgende oceaantemperaturen.