Deze acht tips helpen je als je werkloos bent

Het nieuwe academiejaar gaat van binnenkort van start en misschien is het jouw laatste. Of was afgelopen academiejaar al jouw laatste. Je staat nu voor iets dat de grootste uitdaging uit je leven is: het vinden van een job die bij je past en waar je je goed voelt. Dat op zich is al geen makkie, maar je krijgt ook nog te kampen met grote werkloosheid en dus een erg beperkt aantal jobs. Dat zorgt voor een hoop stress en kopzorgen. Hieronder volgen acht handige tips die je kunnen helpen in deze donkere tijden.

Ook dit gaat voorbij

Je zou beginnen geloven dat je werkloosheid voor eeuwig zal duren. Eeuwig is een lange tijd en we zijn er vrij zeker van dat deze situatie niet eeuwig duurt. Houd dus in gedachten dat ook dit ooit voorbij zal gaan en omarm deze periode in plaats van er tegen te vechten. Uiteindelijk zal je er sterker uitkomen en zal het je kracht geven om toekomstige uitdagingen ook aan te gaan.

Kom niet vast te zitten

Het komt vaak voor dat mensen vast komen te zitten tijdens hun werkloosheid. Ze verliezen zich in frustratie omdat ze niets anders kunnen doen dan dingen die eigenlijk tijdsverspilling zijn. Je hebt het hele seizoen van de nieuwste tv-serie al gezien, voor je vrienden (die wel werk hebben) de eerste aflevering konden bekijken.

Het is belangrijk om productief te blijven in deze tijd van je leven. Vind een manier om structuur te handhaven in uw dag en verval niet in een sleur. Misschien is je zoektocht naar een baan niet zo succesvol, maar je hebt wel de tijd om een nieuwe tactiek te bedenken en te ontwikkelen.

Wees niet zo kieskeurig

Totdat je iemand hebt die jou als werknemer wil, moet je stoppen met zo kieskeurig te zijn. We weten dat je op je droombaan wacht, maar eerlijk gezegd liggen die niet zomaar voor het oprapen. Je moet vastberaden zijn en kleinere klussen aannemen om verschillende vaardigheden te ontwikkelen en ervaringen op te doen. Het is geen schande om tijdelijk in een winkel of restaurant te werken als dat de enige jobs zijn waar men jou wil. Uiteindelijk word je betaald en ondertussen blijf je gewoon zoeken naar de job waarvoor je gestudeerd hebt.

Word niet te comfortabel

Veel mensen zullen nooit hun droom job vinden omdat ze zich te comfortabel voelen bij hun “bijna droombaan”. We begrijpen dat het niet gemakkelijk is om zekerheid (geld, tijd, werk, vakantie, etc) op te geven voor een stap in het onbekende. Maar het is pas als je uit je comfort zone springt, dat de magie gebeurt.

Ontwikkel je vaardigheden

Ergens is er iemand die je in dienst wil nemen. Daar moet je op vertrouwen, maar terwijl je daarop vertrouwt, moet je ook je tijd verstandig gebruiken om de persoon te worden die je baas zal willen huren.

Leer een nieuwe hobby of taal, werk met mensen of neem deel aan cursussen. Cursussen kosten vaak geld en tijdens de werkloosheid heb je nooit veel over, maar probeer er toch ruimte voor te maken, want het staat goed op je CV en het zal indruk maken wanneer je solliciteert omdat je niet bij de pakken bleef zitten.

Er is hoop

Je bent geen mislukkeling. Je bent nog steeds slim en getalenteerd. Blijf geloven in je mogelijkheden en in de toekomst. Probeer om een hoopvolle houding te behouden en zeg elke dag tegen jezelf dat er na regen zonneschijn komt.

Wees dankbaar

Werkloos zijn is frustrerend en je voelt je nutteloos, maar dat gevoel helpt je niet vooruit. Neem elke dag 90 seconden de tijd om de zaken in perspectief te plaatsen, want hoewel het niet zo voelt, zijn er mensen die nog veel slechter af zijn dan jou.

Blijf dromen

Je zal merken dat de reis naar jouw droombaan niet eenvoudig, gemakkelijk of comfortabel zal zijn. Ongeacht wat mensen geloven en hoe het leven er op dit moment uitziet, je moet durven om je droombaan te koesteren en in gedachte te houden.