We kunnen niet geloven dat er echt mensen in deze acht hoaxes getrapt zijn

Wat is er nodig om de perfecte hoax te creëren? Het is geen gemakkelijke taak, want jouw hoax moet geloofwaardig zijn, maar ook ongelooflijk genoeg dat het snel de ronde doet en mensen er ook echt in geloven en ermee bezig zijn. Deze acht hoaxes zijn allemaal bizar maar hebben mensen wel jarenlang voor de gek gehouden. We vragen ons af hoe mensen hier ooit zijn ingetrapt.

1) De Alien Autopsy

AlienAutopsy

In het midden van de jaren 90 verscheen er een zwart-wit film met beeldmateriaal van wetenschappers van de overheid die een autopsie uitvoerden op een alien uit de Roswell UFO-crash. Ondertussen is het duidelijk geworden dat hij nep is, maar het is nog steeds een interessant spektakel om te bekijken.

2) The Chess Machine

chessMachine

De Schaakkampioen is een beroemde hoax uit de late jaren 1700. Het was een Turkse machine die wist hoe hij moest schaken en meestal won. In werkelijkheid ging het om een schaakmeester die verborgen zat in het tafeltje en het spel speelde. Alvorens de leugen aan het licht werd gebracht, versloeg de “robot” Benjamin Franklin en Napoleon Bonaparte.

3) De Hitler Diaries

HitlerDiaries

In 1983 betaalde een Duits tijdschrift ongeveer 6 miljoen euro voor een uitgebreide collectie dagboeken van Adolf Hitler. Niet veel later kwam het tijdschrift erachter dat het werd opgelicht. Konrad Kujau, de maker van de valse dagboeken, bracht 42 maanden door in de gevangenis als gevolg van zijn bedrog.

4) Idaho is een verzonnen naam

De naam van de Amerikaanse staat Idaho betekent daadwerkelijk niets. Toen er een naam moest gekozen worden voor het grondgebied suggereerde een lobbyist de naam Idaho. Hij zei dat het “parel van de berg” betekende in het Indiaans. Later onthulde de lobbyist dat hij de naam had verzonnen en dat het niets betekende en men veranderde de naam. In 1863 werd het grondgebied een staat en werd er toch weer gekozen voor de naam Idaho.

5) Microsoft koopt de Katholieke Kerk

Microsoft

In 1994 circuleerde er een vals persbericht op het internet dat Microsoft van plan was om de katholieke kerk en de rechten op de Bijbel te kopen. Het was de eerste echte internet hoax. Microsoft had zelfs een formele ontkenning uitgegeven op het valse persbericht. Tot op de dag van vandaag is het onbekend wie het persbericht schreef.

6) Pastatuinen

Food_Differring_meal_Pasta_033585_29

Op 1 april 1957 zond de BBC een verhaal uit over hoe dat jaar de pasta-oogst groot zou zijn door het vroege begin van de lente. De volgende dag werd de BBC overspoeld met telefoontjes van mensen die wilden weten hoe ze hun eigen pasta moesten kweken in hun tuin.

7) Het leven op de maan

Rond het begin van de eeuw publiceerde de New Yorkse The Sun een serie van zes artikels waarin ze meldden dat er leven was gevonden op de maan. Niet zomaar gewoon leven, maar een grote beschaving, compleet met eenhoorns, tweevoetige bevers en gevleugelde mensen. Het kostte de schrijver van de verhalen vijf jaar om eindelijk te bekennen dat hij alles had verzonnen.

8) Een echte super groep

Superband

In 1969 besloot Greil Marcus een verhaal te verzinnen over een superband met Bob Dylan, Mick Jagger, John Lennon en Paul McCartney. Hij was namelijk alle geruchten rond een superband kotsbeu. De mensen geloofden het verhaal en Marcus ging nog een stap verder met zijn bedrog. Hij huurde een band uit San Francisco om een nep debuutalbum te maken. Meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht.