Bluetooth fietsslot maakt van je smartphone een sleutel

Het perfecte fietsslot zal waarschijnlijk nooit echt bestaan, maar het nieuwe Bluetooth hangslot lijkt vrij dicht in de buurt te komen. Noke (uitgesproken als ‘no key’) is een hangslot dat eenmaal gekoppeld aan jouw iOS- of Android-apparaat automatisch ontgrendeld kan worden als jouw smartphone zich in de buurt van het slot bevindt. Fuz Designs, de makers van Noke, beweert dat dit het eerste hangslot is dat je via Bluetooth kan openen.

In het slot met waterdichte behuizing zit een vervangbare batterij die een jaar meegaat. Het oppervlak is voorzien van een LED-lampje om aan te geven wanneer het slot in werking is. In tegenstelling tot sommige Bluetooth-apparaten hoef je je smartphone niet boven te halen om het slot te openen. Zolang je binnen tien meter van het slot staat en de telefoon is ingeschakeld, wordt het slot automatisch geopend. Deze functie kun je wel handmatig uitzetten, mocht je twijfelen aan de veiligheid.

blck2

Daarnaast kun je, bij verlies van je smartphone, ook een unieke reeks van lange en korte tikken programmeren om het open te krijgen. Wat echt uniek is aan het smartlock van Noke, is het feit dat je je code aan je vrienden kan geven via de smartphone-app. Zij hebben dan onbeperkt toegang tot het slot en kunnen je fiets lenen zonder dat ze de sleutel moeten ophalen.

Het Kickstarter-project probeert om 100.000 dollar te verzamelen. Tot dusver heeft het 60.000 dollar binnen. Mensen die nu investeren kunnen het slimme slot kopen voor 59 dollar. Uiteindelijk wil Fuz Designs het slot in de winkel hebben liggen tegen februari 2015 aan een prijs van 89 dollar.