10 nuttige sollicitatietips

Op zoek naar je eerste job of naar een nieuwe baan? Lees dan zeker de 10 onderstaande tips die je op weg helpen naar een succesvolle sollicitatie.

  1. Leer jezelf kennen

Een essentiële tip voor je begint te solliciteren is dat je jezelf leert kennen. Stel jezelf vragen als ‘Waar ben ik goed in?’ en ‘Waar wil ik naartoe met mijn carrière?”. Als je het antwoord op zo’n vragen kent, wordt het eenvoudiger om te solliciteren. Je weet dan op welke vacatures je moet reageren en je kan dan waarschijnlijk beter antwoorden op vragen die je krijgt tijdens een sollicitatiegesprek.

  1. Laat je niet afschrikken

Sommige vacatures vragen heel wat competenties van jou maar laat je daar niet door afschrikken. Als jij voelt dat je de juiste persoon bent voor de job, solliciteer dan. Wie weet kan je je potentiële werkgever overtuigen en krijg je zo een mooie baan. Blijf natuurlijk wel realistisch en solliciteer niet voor jobs waarvoor je niet in het profiel past.

  1. Spreek je netwerk aan

Als je op zoek bent naar een job, laat dat dan weten aan je familie en vrienden. Via de sociale media kan je zelfs een oproep plaatsen dat je op zoek bent naar werk. De mensen in je netwerk kunnen je zo helpen als ze weet hebben van een vacature die jou op het lijf geschreven is. Let hier wel mee op als je nog een job hebt terwijl je een nieuwe betrekking zoekt.

  1. Beheer je sociale media

Ook al kijkt niet elke werkgever je sociale media na, het kan geen kwaad om alles een beetje te beheren. Zorg ervoor dat die gênante Facebookfoto’s niet openbaar zijn voor iedereen en kijk eens na of er geen tweets zijn waarvoor je je tegenwoordig schaamt. En hoe zit het met je e-mailadres die je straks met jouw toekomstige werkgever gaat gebruiken?

  1. Hou je cv helder en beknopt

Je cv moet duidelijk jouw relevante ervaringen en opleidingen meegeven aan je potentiële werkgever. Geef enkel relevante informatie mee. Zo is niet elk project dat je ooit gedaan hebt interessant voor de job waarvoor je solliciteert. Hou het dus beknopt. Laat tierlantijntjes zoals een foto of een kader achterwege. Een sobere cv geeft eerder een professionele indruk.

  1. Val op met je sollicitatiebrief

Je sollicitatiebrief moet ervoor zorgen dat je opvalt. Begin met een sterke openingszin en vermijd clichés. Wees to the point en creatief met je sollicitatiebrief maar hou een serieuze toon. Schrijf voor elke sollicitatie een unieke brief. Het volstaat niet om de naam en het adres van de werkgever aan te passen.

  1. Bereid je voor op het gesprek

Als je op gesprek mag gaan, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Pluis de website van het bedrijf eens uit en bereid een positieve vraag voor die je na het gesprek stelt. Je maakt een geïnteresseerde indruk als je een relevante vraag kan stellen. Zo toon je dat je gemotiveerd bent voor de job waarvoor je solliciteert. Denk ook aan je sterktes en competenties voor de job. Waarom moet de werkgever voor jou kiezen?

  1. Lieg nooit

Vertel altijd de waarheid als je aan het solliciteren bent, zowel op je cv, als in je sollicitatiebrief en tijdens het gesprek. Meestal brengen tests of het gesprek je leugen aan het licht en dan laat je een bijzonder slechte indruk achter. Eerlijkheid duurt ook hier het langst.

  1. Let op je taalgebruik

Tijdens het sollicitatieproces wil je natuurlijk een professionele indruk geven. Verzorg daarom je taalgebruik. Kijk na of er geen type- of taalfouten staan in je cv en sollicitatiebrief. Probeer ook zo verzorgd mogelijk te spreken tijdens het sollicitatiegesprek.

  1. Hou de moed erin

Het is mogelijk dat je heel wat sollicitatiebrieven moet sturen en gesprekken moet voeren voordat je eindelijk ergens wordt aangenomen. Soms lijkt het alsof je water naar zee draagt en niemand je een job wil geven. Geef niet op in zo’n situatie. Hou de moed erin en blijf gemotiveerd solliciteren. Je ideale job wacht ergens op jou.

Wie nog meer tips wenst, kan de filmpjes van Selor bekijken.