Nutella zal ongelooflijk duur worden door een tekort aan hazelnoten

Een wereldwijd tekort aan hazelnoten zou de kosten van Nutella fors de hoogte in kunnen laten schieten en daar is niemand blij mee.

De hazelnootvelden in Turkije, waar 70% van de hazelnoten in de wereld geoogst worden, werden eerder dit jaar vernield door een verschrikkelijke hagelstorm.

Dit incident zorgt ervoor dat de prijzen van de hazelnoten de hoogte in zullen schieten. In februari kostten de hazelnoten 6500 dollar per ton. Nu is de kostprijs voor eenzelfde hoeveelheid al 10.500 dollar.

Er wordt geschat dat er ongeveer 300.000 ton hazelnootbloemen werden vernield aan de kust van de Zwarte Zee in Turkije door het slechte weer.

Ook de vraag naar cacao is hoog, maar cacaoboeren hebben meer hulp nodig bij het oogsten van de bonen. Tegen 2020 zou de vraag naar cacao onhoudbaar zijn geworden waardoor ook die prijzen zullen verhogen.

Een wereldwijd tekort aan zowel hazelnoten als cacao zouden rampzalig zijn voor chocolademerken als Nutella. Nutella gebruikt 50 hazelnoten per 400 gram. Ferrero, het bedrijf dat Nutella maakt, gebruikt 25% van alle hazelnoten in de wereld, waardoor het de grootste koper is.

Gelukkig is Nutella lang houdbaar, dus we stellen voor dat je al enkele potten hamstert voor choco zo duur als goud wordt.