Zo zouden de Tien Geboden eruit zien als ze gemaakt waren voor twintigers van Generatie-Y

We leven helaas in een wereld waar mobiele telefoons en social media belangrijker zijn dan face-to-face interactie. Mensen hebben liever een chatgesprek van vier uur dan een echt gesprek van 10 minuten.

We denken dat ons aantal volgelingen onze waarde als individu bewijst op social media. We verdringen onze werkelijke dromen en aspiraties en we vervangen ze door nietszeggende doelen zoals het maken van een pagina op Instagram of ervoor zorgen dat een beroemdheid onze tweet deelt.

We generaliseren niet graag, maar de meeste mensen van Generatie-Y geloven dat ze alles wel zullen krijgen van de wereld, terwijl ze het eigenlijk zelf moeten verdienen. Daarom hebben we de Tien Geboden in een nieuw jasje gestoken zodat ze van waarde zijn voor de mensen van Generatie-Y:

I. Gij zult niet bedriegen

Lijkt simpel, maar dat is het niet. Als je de liefdesgevoelens verliest voor een persoon, vertel hem/haar dat dan gewoon eerlijk. Het is veel beter om gerespecteerd te worden door  eerlijk te zijn over de wijziging in jouw gevoelens dan belachelijk te worden gemaakt omdat je niet communiceert en valse hoop geeft.

Maar vooral moet je het hart van deze persoon niet breken. Bedriegen bewijst niets naast het feit dat je niet over een moraal of geweten beschikt.

II. Gij zult Facebook niet lastig vallen met uw problemen

Er is geen slechtere manier (en voor de buitenwereld irritantere) dan om te gaan met een breuk door een dramatische status op Facebook te posten of te tweeten.

Als je een probleem hebt met iemand, wees dan ten minste eerlijk en zet het niet op Facebook. Het feit dat je besluit om je persoonlijke problemen in de schijnwerpers van social media te brengen betekent twee dingen:

1) Je bent op zoek naar aandacht en doet dat op alle mogelijke manieren en 2) je hebt er geen probleem mee dat mensen in je zaken neuzen.

III. Elimineer de hookups

Ban het idee uit je hoofd dat het bewonderenswaardig is om elk weekend meerdere mannen of vrouwen uit de bar in je bed te krijgen. Niemand vindt dat mooi of respectabel. Er is geen probleem met het ontmoeten van nieuwe mensen, maar er is een fijne lijn tussen het ontmoeten van nieuwe mensen om eens van omgeving te veranderen en het ontmoeten van nieuwe mensen om de nieuwe matras te testen.

IV. Gij zult elke dag mensen vertellen dat je van hen houdt

Vertel de mensen dat je van ze houdt en hoeveel ze voor jou betekenen. Van bromance tot je geliefde, niemand wordt ooit ziek van het horen dat er iemand is die om hem/haar geeft. Vergeet niet te genieten van elk moment dat je doorbrengt met die persoon en doe nooit alsof dat allemaal maar normaal is.

V. Vader en moeder zult gij eren

Kijk eens aan. Een gebod dat al eeuwenlang bestaat en nog steeds geldt. Respecteer je ouders. Ze hebben je alles gegeven in je leven (met inbegrip je bestaan zelfs). Ze hebben geholpen met rapporten en last-minute schooltaken, ze betaalden je rekeningen en probeerden je alles te geven wat je hartje maar begeerde. Op een dag zullen ze er niet meer zijn en dan zul je die vijf gemiste oproepen en zeven teksten van mama die vragen waar je uithangt missen.

VI. Gij zult geen selfies maken

Er is een verschil tussen het pronken nadat je door hard werken een aantal kilo’s hebt verloren, of als je een prachtig nieuw kapsel hebt genomen en het nemen van vijf foto’s per dag (en dat is nog een minimum voor sommigen) waarmee je gewoon aandacht wil krijgen op social media. Studies hebben bewezen dat de selfie-trend gevaarlijk dicht leunt bij narcisme.

VII. Zorg goed voor jezelf

Van binnen en van buiten. Eet gezonder, ga sporten en zoek kledij uit waarmee je elegantie, klasse en verfijning uitstraalt. Als je jezelf verzorgt, laat je zien dat je jezelf respecteert en dat is iets dat iedereen bewondert. Er is niets aantrekkelijker dan iemand die de beste versie van zichzelf is.

VIII. Gij zult niet te snel volwassen worden

Zorg ervoor dat je een doel hebt en dat je nooit stopt met dromen en neem jezelf vooral niet al te serieus. Je zal uiteindelijk wel moeten, maar een klein beetje uitstellen mag wel. Geniet van de kleine dingen in het leven en profiteer van elke kans die zich voordoet. Verlies nooit dat kleine kind in je. Een mooi mens heeft een gezonde balans tussen volwassenheid en kinderlijke speelsheid.

IX. Gij zult uw smartphone achterlaten en weer beginnen leven

Een sms’je loopt nooit weg en is zelden echt belangrijk. Als je dus op straat loopt, durf dan rondom je kijken in plaats van met je neus naar beneden te staren naar dat kleine schermpje. Als je met vrienden weggaat of bij familie bent, hoef je echt niet elke twee minuten je telefoon te controleren.

X. Gij zult nooit opgeven

“Een pijl kan alleen worden afgeschoten door hem naar achteren te trekken. Wanneer het leven je naar achteren duwt door problemen, betekent dit dat je naar iets groots gelanceerd zult worden. Blijf dus gewoon focussen en richten.”

Dit citaat omvat alles in het leven: relaties, persoonlijke strijd en twijfel aan jezelf. Geef nooit op en laat geen enkel probleem je knock-out slaan. Er zijn in ieders leven hoogte- en dieptepunten, maar er mag nooit een tijd aanbreken waarin je volledig opgeeft.