Facebook Messenger-app is nummer 1 op App Store, maar krijgt een rating van 1 ster

De splitsing van Facebook Messenger is officieel gelanceerd. Gebruikers moeten nu de Facebook Messenger-app downloaden om nog berichten te kunnen sturen (de Facebook-app laat nu alleen nog toe om Facebook te openen) – en ze zijn niet tevreden over die beslissing.
Dat maakt dat de app in een unieke positie zit in de lijst van gratis apps in de App Store. De Messenger-app is de populairste app in de App Store en staat daarmee op nummer 1 meest gedownloade apps, maar de app krijgt amper een rating van 1 tot 2 sterren.

Toen Facebook met de splitsing begon kreeg de app een rating van één ster. Dat heeft allemaal te maken met het feit dat de beslissing gedwongen wordt opgelegd door Facebook aan haar gebruikers. Alle vorige versies van de Facebook-app werden wel goed ontvangen en kregen gemiddeld vier sterren.

Screen-Shot-2014-08-08-at-11_29_51-AM

Op Android heeft de app nog steeds gemiddeld vier sterren, want in tegenstelling tot de App Store waar de ratings gebaseerd zijn op de meest recente versie, gebruikt Google Play cumulatieve ratings voor alle versies. Maar zelfs op Play zijn de laatste recensies ronduit negatief.

De trend is bovendien niet alleen beperkt tot Amerika. Bijna in elk land krijgt de huidige versie van Facebook Messenger gemiddeld 1 tot 2 sterren. In beoordelingen van vorige versies van de app werd over alles geklaagd, van slechte prestaties tot inbreuk van de privacy, maar nu is de voornaamste klacht dat de gebruikers voor een gedwongen beslissing worden gezet.

De gebruikers hebben natuurlijk nog wel altijd een keuze. Ze kunnen er namelijk voor kiezen om de app gewoon niet te downloaden en gebruik te maken van alternatieve apps. Helaas blijkt de meerderheid van de gebruikers toch gewoon overstag te gaan en uiten ze hun ongenoegen in het aantal sterren dat ze de app geven. Wij vragen ons af of Facebook dat wel erg vindt. Zolang hun product maar veel gedownload wordt, toch?