Twee Franse vrouwen aangehouden in Georgië voor bezit Dafalgan

Volgens France Info zijn twee Franse vrouwen in Georgië aangehouden omdat ze de pijnstiller Dafalgan codeïne in hun bezit hadden. Dafalgan codeïne is in België en Frankrijk vrij te verkrijgen, maar verboden in Georgië. In afwachting van een proces mogen de vrouwen Georgië niet verlaten.

Arzu Bilici is de moeder van een gezin dat op vakantie was in Turkije. Acht dagen geleden besloot ze wat tijd door te brengen in het buurland Georgië. Bij een controle door de douane werd de Dafalgan gevonden, die Bilici gebruikt om hoofdpijn tegen te gaan. De douane hield haar drie uur tegen tot ze uiteindelijk het order kreeg om hen te volgen naar een politiebureau. Haar papieren werden daar in beslag genomen en de pijnstillers werden opgestuurd voor onderzoek in een laboratorium.

Enkele dagen later kreeg ze te horen dat ze een boete van 2.500 euro zal moeten betalen, maar er moet nog een proces worden afgewerkt voordat ze de boete krijgt. Totdat dat proces compleet is, mag ze het land niet verlaten en moet ze in haar auto slapen. Sinds zondag heeft ze het gezelschap van een andere Franse vrouw met hetzelfde probleem.  Zij is teleurgesteld in de houding van het Franse consulaat. “Het consulaat heeft me laten weten dat ze niets kunnen doen omdat dit geen politieke maareen privaatrechtelijke zaak is”, getuigde ze aan France Info.