Arbeiders in kantoren zonder raam verliezen 46 minuten slaap per nacht

Niets gaat boven een kantoor met een deur naar de universele werkplaats, maar een bureau in de buurt van een raam dat natuurlijk licht binnen laat is wellicht de nummer twee. Uitzicht naar buiten is vaak weggelegd voor de loyaalste werknemers of de werknemers met de hoogste functie. En dat is begrijpelijk want zulke bureaus zijn schaars. Maar nieuw onderzoek suggereert dat werkgevers meer naar de blootstelling aan daglicht moeten kijken als een zaak van volksgezondheid in plaats van een teken van prestaties.

Dat zegt een interdisciplinair team van architecten en medische onderzoekers die onlangs in een studie besloten dat werknemers die natuurlijk daglicht te zien krijgen op het werk veel beter scoorden op gezondheid en slaap enquêtes dan werknemers die geen streepje zonlicht te zien krijgen. Ze slapen ook gemiddeld 46 minuten meer per nacht, gemeten door een slaap-monitor. De bevindingen werden gerapporteerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine.

“We wilden kijken naar een aantal gezondheidsproblemen die verband houden met een gebrek aan natuurlijk licht in het leven van mensen,” vertelde Mohamed Boubekri, onderzoeksleider en architectonische wetenschapper aan de Universiteit van Illinois. “De reden waarom we kantoorgebouwen kozen is omdat het daar is dat de meeste mensen het grootste deel van hun leven doorbrengen.”

De studie wees uit dat 27 werknemers die in een raamloos kantoor zaten (of erg ver van een raam) veel slechter scoorden dan de 22 werknemers die wel zonlicht kregen op alle acht dimensies van een gezondheidsenquête. De raamloze groep deed het erg slecht op twee specifieke gebieden die draaiden rond vitaliteit. De kwaliteit van hun slaap was ook in het algemeen slechter.

sb10062615l-007

De deelnemers die geen zonlicht zagen op het werk sliepen gemiddeld 46 minuten minder per nacht tijdens de werkweek. De raamloze werknemers scoorden ook slechter op vijf andere elementen die met slapen te maken hebben zoals slaapfragmentatie (hoeveel keer je wakker wordt tijdens de nacht) maar deze verschillen waren niet statistisch significant.

De resultaten suggereren dus dat er duidelijke voordelen voor de gezondheid van de werknemers zijn als ze meer aan daglicht worden blootgesteld tijdens de werkweek. Ze slapen beter, lijken actiever en hebben hogere levenskwaliteit scores dan mensen die daglicht tekort komen.

Sommigen zeggen dat we 90% van ons leven binnenshuis besteden,” zegt Boubreki. “Voldoende daglicht is dus heel, heel belangrijk. In een tijdperk waarin we proberen om het verbruik van fossiele energiebronnen te beperken, moeten we echt denken op een andere manier over deze dingen. We moeten het gebruik van elektrisch licht om ons leven te verlichten dringend terugschroeven.”