Haaien houden niet van stalkers en laten dat hun stalker ook weten

In november 2013 hebben wetenschappers van het Woods Hole Oceanographic Instituion’s Ocean Systems Laboratory een robot ontworpen die haaien stalkt. Twee weken geleden bekeken ze de beelden en tot hun verbazing werd de stalker degene die gestalkt werd.

SharkCam

Dit is REMUS (Remote Environmental Monitoring Units) of de “SharkCam” zoals hij gedoopt werd voor Shark Week van Discovery Channel. Het is een torpedo-achtig voertuig met zes camera’s die verschillende hoeken kunnen filmen.

Dit is wat de SharkCam meestal ziet wanneer hij achter een haai zwemt. (onderstaande beelden zijn eigenlijk van Cape Cod in Massachussets uit 2012):

Maar dit is wat de SharkCam deze keer zag in Guadeloupe:

Ohja, en dit zag hij ook:

De haai die eigenlijk onopvallend gevolgd moest worden, werd het gewaar dat hij gevolgd werd en dat vond hij duidelijk niet leuk. En dus keerde hij de rollen om.

De SharkCam wist de verschillende aanvallen te overleven en gelukkig maar want nu hebben wetenschappers close-up beeld van hoe een grote witte haai precies jaagt.

“Haaien profiteren van het heldere water. Ze gaan in de duisternis onder de heldere plekken zwemmen, zwemmen dan plotseling naar boven en bijten langs onder in hun prooi. Dit is dezelfde manier waarop haaien jagen op zeehonden in de buurt van Guadeloupe Island,” vertelt een wetenschapper in een Vimeo-filmpje.

Het beeldmateriaal toont ons de macht van een top roofdier in zijn natuurlijke omgeving. De beelden en het volledige verhaal, dat werd gefilmd door Big Wave Productions, zal op 10 augustus verschijnen tijdens Shark Week op Discovery Channel.